20 Aralık 2010 Pazartesi

Harry Potter Film Wizardry

Bütün ciddiyetimle yemin ederim ki, hayırlı birşey düşünmüyorum!

Bugün sizinle Harry Potter Wizardry isimli kitabı inceleyeceğiz sevgili dostlar. (Resimlerin üzerine tıklarsanız büyüyeceklerdir)

Kitap; yaratıcı ekip ve oyuncuların ağzından filmlerdeki Potter dünyasının nasıl meydana getirildiğini anlatıyor.

Ben sevdiğim filmlerin 2 diskli özel versiyonlarını alırım; filmlerin yaratılma süreçlerini ; kağıda yazılı kelimelerden bizi gerçekliğine inandıracak bambaşka bir dünya ortaya çıkmasını hep büyüleyici bulmuşumdur. Bu kitap bir nevi Harry Potter filmlerinin 2. disklerinin özeti gibi.

Kitabın içindekiler bölümü :




Önsöz bölümünde set arkası fotoğrafları eşliğinde Daniel Radcliffe, Rupert Grint ve Emma Watson'ın kısa birer yazıları var, işte filmler hayatımı nasıl da değiştirdi, bu şans için minnettarım falan filan herhalde. (Daha okumadım kitaptaki yazıları) Karşı sayfasında ise çeşitli set arkası fotoğrafları görüyoruz.

Sonra filmlerin yapımcısı David Heyman'dan bir yazı ve Brian  Sibley'den yine fotoğraflarla süslü "Muggles Making Magic" diye bir yazı, yazıda J.K.Rowling'in hayalgücüyle yarattığı büyücülük dünyasının gerçeğe döküldüğü stüdyo anlatılıyor.




Bundan sonra tek tek filmlerin incelemesi başlamış. Felsefe Taşı bölümünün açılışında Rupert Grint geçmişe bakıyor diye ek bir yazı da var... İlerleyen sayfalarda yapım tasarımcısının not defterinden örnekler ve stüdyo callsheet örneği verilmiş.



Dan Radcliffe'in bu işte yer aldığı için ne kadar minnettar olduğunu anlattığı sayfalardan sonra harika birşey geliyor. Kitabın "Privet Drive No:4" sayfalarına bir adet Hogwarts damgalı mektup iliştirilmiş:



Keşke isim kısmını boş bıraksalarmış, kendi adımızı yazardık:))




Sonraki bölüm Dursleyleri anlatıyor. Mesela Marge halanın şişmiş halini canlandırmak için oyuncunun giydiği kıyafetin resmi bu bölümde. Ardından "Platform 9 3/4 " geliyor. Keşke buraya da bir Hogwarts bileti koysalarmış. Sadece resmi var.

Ron Weasley'i tanıyalım:





"Diagon Alley" bölümünde sayfalar açılıyor ve sokağın detaylarını görüyoruz:




Kitaba bir de Borgin & Burkes kataloğu eklenmiş:




Bundan sonraki sayfalar mekanlar  ve karakterler üzerine bilgi ve resim dolu. "Hogwarts Castle & Grounds", "Rubeus Hagrid", "The Great Hall" sayfalarından sonra Hermione Granger'ı yakından tanıyoruz:



Sırasıyla devam edersek, "Albus Dumbledore", "The Sorting Hat", "The Hogwarts Houses" bölümleri geliyor.




Buraya eklenmiş Advanced Potion Making kitabının içi şişe ve esrarengiz etiket stickerleri ile dolu. Yani bir yığın küçük şişe alıp bu etiketleri üzerlerine yapıştırabilirsiniz. Böylece mesela bir şişe çok özlü iksiriniz ya da adamotu özünüz olabilir:))




"Hogwarts Ghosts", "Fluffy" bölümlerinden sonra diğer bölümlere göre daha detaylı "Quidditch" geliyor. Büyücü satrancı hakkındaki sayfalardan sonra kitabın Sırlar Odası kısmı başlıyor. Burada da Emma Watson'ın geçmişe bakış yazısını okuyoruz. Yine yapım tasarımcısının notları ve callsheet'i görüp filmin detyalarının incelendiği sayfalara geçiyoruz.  "The Burrow",  "The Weasleys", "The Flying Ford Anglia", "Facts About The Faculty" (öğretmenlere bir bakış) , "Lucius Malfoy", "Dobby", "Gilderoy Lockhart", "Petrified", "Fawkes", "The Chamber Of Secrets" bu kısımda anlatılan detaylar.




Azkaban Tutsağı bölümünde bu sefer Tom Felton'dan  bir anı okuyoruz. Yapım tasarımcısının notları ve callsheet adından "The Knight Bus", "Sirius Black", "Dementors", "Buckbeak" ve tabii "Hogsmeade" kısımları geliyor. Burada Honeydukes reklamını kartona basmışlar ve bunu kesip katlayınca Honeydukes'da satılan şekerli kelebek kanadı ve karabiber kutularımız oluyor:)




Bu kısımda incelenen diğer konular "Ginny Weasley", "Remus Lupin", "The Boggart" ve  "Time Turner" oluyor.




Ateş Kadehi bölümü, minik Flitwick hocamız Warwick Davis'in geçmişe bakışı ile açılıyor. Yine yapım tasarımcısının notları ve callsheet; ardından 422. Quidditch Dünya Kupası programını buluyoruz kitabın içinde:




Programın arkasında tahmin edersiniz ki, balkabağı suyu reklamı var, ne sandın coca cola reklamı olacak değil ya!





"The Quidditch World Cup", "The Mark", "The Triwizard Tournament", "Rita Skeeter", "The First Task", "The Prefects'Bathroom", "Moaning Myrtle", oldukça detaylı olarak "The Yule Ball", "The Second Task", "Mad-Eye Moody", "The Third Task" bu kısımdaki diğer sayfalar.




Eğer siz de Yule balosuna gitmek istiyorsanız, kitabın içine bir davetiye koyuvermişler:)




Zümrüdüanka Yoldaşlığı bölümü şaşırtıcı ya da beklenir şekilde Matt Lewis-Helena Bonham Carter ikilisinin geçmişe bakışı ile açılıyor. Yapım tasarımcısının notları ve callsheet ardından bu filmdeki kahramanları ve kötüleri tanıyoruz. Ve ardından katlamalı sayfa açılarak "Black Family Tree Tapestry" gözler önüne seriliyor.





Tabii ki Dolores Umbridge kendi bölümüne sahip ve bu pespembe sayfalara Umbidge'in kararnamelerinden bir demet eklenmiş. Bunları çerçeveletip duvarınıza asarak kendinizi Hogwarts'da hayal edebilirsiniz.







"Dumbledore's Army", "Minerva McGonagall", "Neville Longbottom", "Beatrix Lestrange", "Thestrals", "Luna Lovegood", "Severus Snape" bu bölümdeki diğer sayfalar.








Böylece Melez Prens'e gelmiş oluyoruz ve James-Oliver Phelps kardeşlerden kısa bir anı okuyoruz. Yapım tasarımcısının notları ve callsheet arasında inanılmaz bir ek görüyoruz : ÇAPULCU HARİTASI:





Dışarıdan güzel görünse de içi sadece basitçe çizilmiş bir Hogwarts planı gibi, tek bir minik ayak izi yok. Keşke ayak izlerini koyup gözlerimiz  şaşılaşana kadar sevdiğimiz karakterlerin ayak izlerini aramamızı sağlasalardı. Maalesef olmamış.




Daha sonra "Revisiting Diagon Alley" ve kitabın en renkli sayfaları "Weasleys' Wizard Wheezes" geliyor.




Tabii Weasley şaka dükkanının kataloğu da kitabımızın içinden çıkıyor :














"Horace Slughorn", Draco Malfoy", "The Cave" anlatılan diğer detaylar oluyor. Gitgide kitabın detay derinliği azalıyor farkettiğiniz üzere. Daha kalın bir kitap olabilirmiş çok rahatlıkla.



 
Ölüm Yadigarları Birinci Bölüm'e geldiğimizde Daniel Radcliffe'den geçmişe bakış bizi karşılıyor.Yapım tasarımcısının notları ve callsheet ardında  Bill ve Fleur'ün düğünleri ve "The Ministry of Magic"  sayfaları geliyor. Burada bir adet sihir bakanlığı kimlik kartı buluyoruz. Aaa, Mafalda Hopkirk'ün kimlik kartıymış:)))






"Lord Voldemort", "Godric's Hallow", "The Lovegood House" sayfalarıyla kitabımızın sonuna geliyoruz. Gördüğünüz gibi sona geldikçe detay sayfalar azaldıkça azaldı.




Kitap bitti zannederken, Ölüm Yadigarları 2.Bölüm'den Gringotts Bankası ve İhtiyaç Odası sahnelerinin spoiler resimlerini görüyoruz:))






Saatler boyu eğlenceli vakit geçirtecek resim dolu, belki yüzeysel ama rengarenk Amerikan işi bir kitap. Harry severler ve filmlerin kamera arkasına geçmekten hoşlananlar bayılacaktır.

Muziplik tamamlandı!


5 yorum:

  1. allahım nasıl bayıldım, nasıl, dibim düştü resmen monitörün karşısında! her resmi açıp tek tek inceledim, çok teşekkürler bu kadar uğraşıp, fotoğraflarını çekip bir de anlattığın için :)
    (en çok weasley kardeşlerin şaka dükkanı ilanlarının olduğu sayfalara bayıldım. ayrıca umbridge'in kararnameleriyle çapulcu haritasını istiyorum. yalnız iki ayak izi koymak zor mu gelmiş gerçekten?)

    YanıtlaSil
  2. yuppiii beğenmene çok sevindim:))) bence alınası bir kitap, Amerikalıların her sevilen şeyin etinden sütünden faydalanma politikasının bir eseri de olsa, insana mutluluk veriyor öyle yerde dururken bile. Artık son filme kadar kendimizi oyalayacağız böyle şeylerle :)
    Lumos! :))

    YanıtlaSil
  3. oh my god!
    Harry potter özürlüyüm ben ama severleri için büyük bi hazine değil mi?
    [harry potter sevmediğimden değil - hiç okumadım ondan. Fantastik şeylerden sıkılırım gibi geliyor]

    YanıtlaSil
  4. Euphoric, mutlaka okumalısın. öyle fantastik değil bu kitaplar, büyü dolu, eğlenceli, hüzünlü, muhteşem maceralar. eğer yeryüzünde tek kitap kalacak deseler, Harry Potter serisi kalsın derim. oku oku oku, çok seveceksin o dünyayı.

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.