24 Kasım 2011 Perşembe

İyi uykular tatlı prens : FREDDIE MERCURY

Sadece 24 Kasım'da değil, mütemadiyen Queen dinlerken bazı şarkılarda; Wembley konserini izlerken bazı anlarda içim hep cız eder, çok samimi söylüyorum, öyle gözlerim filan dolar... Bu denli şahane, yaratıcı, beyninin içi rengarenk gökkuşakları ve binbir samanyolu ile dolu bir adamın ölüp gitmesi, o dahi Brian'ın, bitirim Roger'ın, sessiz ama derin John'un Fred'in gidişiyle dağılmaları... Bu adamların bir daha bir araya gelip müzik yaratamamaları korkunç bir kayıp bence, bu kayba yanarım. O sesin sönüşüne, o parlak gözlerin ve muhteşem dişlek tebessümün solup gitmesine üzülürüm.

Ölmeseydin Freddie, keşke ölmeseydin, keşke şarkı yazmaya, şarkı söylemeye devam etseydin de QUEEN grubu Deaky'siyle, Fred'iyle, Bri'siyle, Roger'ıyla...  dünyanın en uyumlu, en zeki, en yaratıcı, en armonik grubu olarak üretmeye devam etseydi. Bir bas, bir gitar, bir davul ve bir vokal ile yarattığınız inanılmaz müzikle bizleri büyüleseydiniz yine.



The Miracle şarkısını yazdığında Freddie AIDS hastalığına yakalandığını ve yakında öleceğini biliyordu. Ve bunu bile bile, canının bedeninden çıkıp gittiğini herkes apaçık görürken, o nasıl bir şarkı yazmıştı? Buram buram yaşama sevinci dolu, geleceğe dair en güzel umutları taşıyan pırıl pırıl THE MIRACLE şarkısını tabii:)

Ancak Freddie öyle bir durumda bu umut dolu şarkıyı yazabilirdi.



1984 yılında,; Freddie, gençlik güzellik ve şöhretin doruğunda, Queen rock aleminin zirvesinde idi. Freddie The Works albümü için IT'S A HARD LIFE şarkısını yazmıştı. Bütün dünyaya sahip olduğu halde en çok istediği tek şeyi bulamayan, korkunç bir yalnızlık çeken Freddie'nin belki en samimi, en vurucu, en lirik şarkısıydı It's A Hard Life. Queen'in de en şaaşalı videosu idi şüphesiz:



Breakthru Roger'ın yazdığı bir Queen şarkısı, sadece introsunu Freddie yazmış. Bu da The Miracle albümünden. Yani bu klip çekilirken Freddie hasta olduğunu ve yakında öleceğini biliyordu, fiziksel olarak AIDS hastalığı etkisini göstermeye başlamıştı. Zayıflığını gizlemek için Freddie sakal bırakmıştı. O günlerde bütün grup üyeleri zor dönemler geçiriyorlardı, yanlış hatırlamıyorsam Bri karısından boşanmış, akabinde babasını kaybetmiş, epey bir sarsılmıştı. İşte hepsinin başında böyle dertler var, Freddie hasta, gruba söylememiş hastalığını ama çocuklar birşey seziyorlar, yine de dışarıya asla kimse tek laf etmiyor. Bir iki seneye karşılaşacakları büyük kaybın gölgesi üzerlerine vurmaya başlamış...

İşte bu durum ve ruh hali içerisinde, Breakthru'ya klip çekerler. Şarkının melodisi Roger'a trenleri anımsatmaktadır, o yüzden videoyu bir trenin tepesinde çekmelerini önerir, berikiler kabul eder. Bütün dertlerini geride bırakıp karanlık Londra'dan güneşli, pırıl pırıl kırlara gelirler ve Miracle Express adını verdikleri trende videoyu çekerler. Hepsinin yüzü gülmektedir, şarkı zaten bir dinleyişte bağımlılık yapan, pozitif enerji ve mutluluk aşılayan şahane bir parçadır. Klipte elemanların gülen yüzlerinden bütün o güzel enerjiyi alıp paylaşabilirsiniz. Freddie ise sanki hiç ölmeyecek gibi capcanlı ve hayat doludur. O, içinde kalan son damla canını sonuna kadar kullanmış, son ana kadar şarkı söyleyip kayıt yapmış, hayatını dibine kadar yaşamayı bilmiş biridir ne de olsa.

BREAKTHRU:



6 yorum:

  1. seni ablamla tanıştırmalıyım judy' ya da ablama bu yazıyı okutmalıyım çünkü bayılıcak.. er dakika bana freddy'nin röportajlarını izletir, bağıra bağıra şarkılarını söyler vebu yazıyla birlikte hemen başlıyorumm kendimce bir freddy gecesi yapmaya! ah :(

    YanıtlaSil
  2. Bugünün anısına komik bir freddie & john lennon parodisi

    http://www.youtube.com/watch?v=Jz2cdowEo4M

    YanıtlaSil
  3. Miacım, öpüyorum ablanı ve seni:) Freddie gecesi yaptınız mı bakalım? Bağıra çağıra I want to break free söylemek gibisi var mı? :)

    YanıtlaSil
  4. rock lee : o herifin tipi ne ayol ahahaah:)) tipine tüküreyim dedim yandan pırt diye çıkınca ahahah:))

    YanıtlaSil
  5. Bu aktör Freddie'nin el hareketlerini çok iyi taklit ediyor bence:) Mikrofon varmış gibi ağzına götürüp sonra ellerini çevirmesi, avucunu açık yukarıya kaldırması vs...Bir de dil hareketleri ve dişleri... :)

    Freddie'nin şarkı yazma ve söyleme yetenekleri dışında muhteşem bir karizması vardı malum. Çağdaşları kot- tişört sahneye çıkarken; seninki omuzları püsküllü siyah subay ceketi, altına tam tersi bir imaj yaratan ve herşeye açık olduğunu belli eden damalı bir tayt, ellerine beyaz eldivenler giyerdi...Sanki bir solist değil de masallardan, mitolojiden çıkmış bir varlık gibi. Pan mesela... Belki o yüzdendir ki, dün fransız haber ajansının da belirttiği gibi, ölümünden sonraki 20 sene boyunca albüm satışları azalmak bir yana deli gibi arttı ve Freddie hiç bu kadar popüler olmamıştı. Anlaşılan hiç unutulmayacak bir müzik ikonu, bir dahi ve tarihi bir kişilik olarak sonsuza dek hatırlanacak...

    YanıtlaSil
  6. Freddie'nin o damalı taytlı, uzun saçlı, bale papuçlu hali bir başkaydı. O halini Queen 2 albümü ile özdeşleştiriyorum ben. Albüm peri masalı gibi ya, Freddie de o dönemde peri padişahının küçük oğlu gibi bir tipti, küçük prensti. Sonradan bıyıklı, kısa saçlı maço görüntüye evrildi. Ben Wembley'deki sarı ceketli, bantlı pantolonlu halini çok seviyorum, tabii en güzel hali I Want to Break Free klibindeki muhteşem mini etekli hali.

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.