20 Nisan 2009 Pazartesi

Altın Kızlar

Dün akşam oturup yerli Altın Kızlar dizisini izledim sayın seyirciler. Dizinin orijinali Seksenli yıllarda TRT'de pazar akşamları yayınlanan ve bizi kırıp geçiren The Golden Girls idi. Bu arada TRT nasıl yayınlamış bu diziyi , onu da anlamadım, çünkü bu kadınların hepsinin süper aktif seks yaşamları vardı ve o devirde bize tabu gelecek her türlü mevzu geçiyordu bu dizide. TRT'nin dublajı da şahaneydi, o zamanlar hep olduğu gibi.

Neyse, şimdi aklıevvel biri , eski Türk sinemasının en meşhur artistlerini toplamış, ve bu diziyi uyarlamışlar. Bildiğin kopya yani. Kızların oturduğu evin sahibesi, güneyli fettan Blanche (tam bir southern belle, Scarlett O'Hara'nın erkeksiz kalamayan versiyonu) rolünde Nevra Serezli var. Kendisi harika , fakat bence bu rol için 10 sene daha genç olmalıymış. Yani gıdısı falan sarkmış, olmaz ki. Blanche biraz geçkincedir ama düpediz yaşlı değildir. Fakat baştan aşağı yanlış olan cast'taki en doğru isim yine de o.
Sonra dizideki en muhteşem karakter, boylu poslu, gerek Rose'un şapşallığına, gerek Blanche'ın amoşluğuna patır patır laf sokan; annesini azarlamaktan çekinmeyen erkeksi ve güçlü Dorothy. Sen git bu rolü Hülya Koçyiğit'e ver. Kadın narin, güleryüzlü, kibar biri; bildiğin mıymıy. O sertlik yok Hülya Koçyiğit'te, kesinlikle de olamaz. Olmamış anacım. Hem daha sert, hem de daha hızlı biri olmalıydı.
Ve de geldik, St Olaf köyünden gelme, aptallığın bir parmak altında saf olan Rose'a. Şaşkın bakışlarından ötürü bu rolü de sultanımız Türkan Şoray'a vermişler. Ah ah! Birincisi ben Türkan Sultan'ı o 200 kiloluk haliyle görmek istemiyorum arkadaşım. Şimdi anlıyorum , Belgin Doruk neden zamanında inzivaya çekilmiş. Sultan da neden kendine bakmamış, fit kalmamış? Bir de kadına bildiğin çuvalı giydiriyorlar kıyafet olarak. Hay ben o dizinin kostüm sorumlusunun tam suratının ortasına sıçayım! Şişmanlığını örteyim diye kadına öyle paççoz kıyafetler giydirmeye utanmıyor musunuz?

İkincisi, Türkan Şoray'da maalesef bu dizinin gerektirdiği hız yok, ritm yok; ayılıp bayılıp göz süzmede hala. Diziyi izlerken sürekli "daha hızlı daha hızlı" diye bağırasım geldi, acaba yönetmen bu kadim aktrislere olan hürmetinden, kendilerine birşey diyemiyor mu? Bilemedim.

Oyhh Allah, şiştim sabah sabah. Neyse bir de huysuz ihtiyar Sophia var ki evlere şenlik. Dizinini en komik replikleri genellikle kendisine yazılır, Blanche'ın slut'lığıyla ilgili soktuğu laflar yarardı insanı. Bu rolü de Fatma Girik'e vermişler. Kafasında parlayan beyaz pudralar, bir de örtü. Yapımcı, yapımcı! Hay o örtü de senin götüne girsin de bir daha sıçama e mi!! Yahu madem öyle, boyasana kadının saçını bembeyaz. Zaten Fatoş'un Hülya'nın anası rolünde olması absürd. Fatoş'un olması gerektiği gibi sarkazmi ve sertliği yanında Hülya iyice mıymıy kalıyor. Neyse, yine de Nevra Serezli'den sonraki en uygun cast Fatma Girik olmuş, tüüüüü. (Buradan tükürük saçarak kendisine selam edelim, tüüüüü, Söz Fato'da!)

Neyse sonra işim gücüm yok ya, acaba bu rolleri kime verirdim diye düşünmeye başladım. (Önce youtube'da birkaç orijinal The Golden Girls episodu izledim de kendime geldim be)

Amoşun önde gideni, southern belle Blanche rolüne Hülya Avşar'ı koyardım. Hah, cuk oturdu, hem kırıtık, hem kokoş, fakat sanki abartırdı rolü diye de düşünmekteyim.

Şaşkın Rose rolüne kesinlikle Müjde Ar'ı koyardım, Allah yıkılırdı ortalık, harika oynardı bence.


Sophia rolünü düşündüm taşındım, kimseyi bulamadım. Allah rahmet eylesin, Suna Pekuysal'dan başkası olmazdı bu tatlı sert, laf sokucu anne rolünde.

Fakat Dorothy'i oynayacak kadın kimdir bilemedi. Böyle boylu poslu, sert sesli, sağduyulu, Blanche'a, Rose'a, annesine aynı anda patır patır lafları kim sokardı? Bulamadım. Zuhal Olcay'ı düşündüm.


Hay Allah! Orijinali o kadar mükemmel ve komik ki, her türlü versiyonu gereksiz kalıyor, kimi koyarsan koy! Bizim yerli yapımcılar da uysa da koymuşlar, uymasa da koymuşlar. Geçmiş olsun.

5 yorum:

  1. Sophia rolüne Huysuz Virjin olmaz mıydı ki?

    YanıtlaSil
  2. haahahahaa
    vallahi süper olurdu
    ama kanal kapanırdı her bölümden sonra:))

    YanıtlaSil
  3. Bundan sonraki dizilerin castını sen yap anacım yaa..süper olmuş...

    YanıtlaSil
  4. aaa yaparım şekerim, lafa gelince bende çookk :))

    YanıtlaSil
  5. Aaaa, tüh bak görüyo musun bunu kaçırdım yaaa :))) İzleyemediğim için geyikspora da başlayamıyorum beeea yaaa :))) Hiç yakıştıramadım kendime kıızııııım :) Dünya tersine mi dönüyor neee :PPP

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.