27 Ocak 2015 Salı

GONE WITH THE WIND - RÜZGAR GİBİ GEÇTİ - 2.Bölüm: Bir Scarlett Aranıyor

David O. Selznick 1936 senesinde Rüzgar Gibi Geçti'nin film haklarını aldığında, çoktan Hollywood'un en başarılı yapımcılarından biriydi. MGM ve RKO gibi iki büyük stüdyoyla çalışmış; orijinal King Kong'u, David Copperfield'ı, Greta Garbo'lu Anna Karenina'yı yapmıştı. Karısı Irene, MGM'nin patronu Louis B.Meyer'ın kızı idi.


David O. Selznick, Oscar ödül töreninde


David, Amerika büyük depresyon döneminden kurtulmaya çalışırken, yıldızlarla dolu göz alıcı, gösterişli filmler ile halka teselli ve eğlence sağlıyordu. Ama gönlünde yatan bağımsız olmaktı. Kendini beğenmiş, kibirli, neşeli bir adamdı. İsminin ortasındaki O harfini salt havalı olsun diye kendi eklemişti. 34 yaşında Hollywood'un en büyük yapımcısı idi. Bu yüzden Amerikanın en zengin adamı Jock Whitney ile ortak oldu ve 1935 senesinde kendi yapım şirketinin başına geçti. Bu dönemde orijinal "Bir Yıldız Doğuyor" filmini, Zenda Mahkumları'nı yaptı.


Douglas Fairbanks Jr, Kay Brown ve Jock Whitney, Rüzgar Gibi Geçti'nin haklarını satın aldıklarını açıklayan basın konferansında. Kay Brown kitabı keşfedip David Selznick'e film haklarını aldıran kişidir.


David 1936 senesinde Rüzgar Gibi Geçti'nin film haklarını satın aldığında henüz kitabı okumamış, adı sanı duyulmamış bir yazarın kitabı için para ödemekten de pek hoşlanmamıştı. Kitabı yaz tatiline giderken yanına alıp okudu ve karşısındaki sorunu gördü: 1000 sayfalık bir romanı nasıl film haline getirebilirsiniz?


Filmin yönetmeni olarak David'in arkadaşı George Cukor tutuldu. David, Sidney Howard'ın senaryoyu yazmasını istiyordu. Howard çiftliğinde kalıp çalışmak kaydıyla bu işi kabul etti. Oyuncu seçimi ise ülkede adeta milli meseleye dönüşmüştü. Scarlett O'Hara kim olacaktı? Filmin çekilmesi ile kuşkusuz tarihe geçecek olan bu karakteri oynama şansını kim kazanacaktı?

Dönemin en büyük yıldızları bu rol için aday gösteriliyordu :

Bette Davis

Joan Crawford

Katherine Hepburn

Miriam Hopkins

David bir gazeteci ile anlaşmıştı. Adam manşet atmayı ve haber şişirmeyi çok iyi biliyordu. Böylelikle birbiri ardına çıkan haberlerle, Scarlett arayışı kısa sürede çılgınlığa dönüştü! David'in sekreteri bütün ülkeyi dolaşarak yetenek araştırması yapmaya başladı. Seçmelere yüzlerce kadın katılıyor, arama hummalı şekilde sürüyordu. Bu esnada Hollywood'da deneme çekimleri başlamıştı.

Scarlett O'hara rolü için toplam 32 aktris ile deneme çekimi yapılmıştı. Bunlardan ilki Tallulah Bankhead idi:


Tallulah Bankhead

Deneme çekimi yapılan diğer kızlar arasında kızıl saçlarıyla tanıdığımız Susan Hayward, sonradan büyüleyici bir yıldız olacak Lana Turner ve Charlie Chaplin'in karısı ve başrol oyucusu Paulette Goddard bulunmakta idi.


Susan Hayward

Susan Hayward deneme çekimi, kütüphane sahnesi

Lana Turner

Lana Turner deneme çekimi

Paulette Goddard

Paulette Godard deneme çekimi


David Selznick'in bu filmi yapmak için henüz ne senaryosu ne de parası vardı. Fakat aynı zamanda, manyaklık noktasına çıkmış Scarlett arayışının halkın ilgisini ortada esamesi olmayan film üzerinde tuttuğunu bilecek kadar zekiydi.


Şaşırtıcı şekilde, Scarlett rolünün tam aksine, en başından itibaren Rhett Butler için sadece ve sadece tek kişi kabul görmüştü. Kitabı okuyan milyonlarca kişi, onu sadece tek bir adamın oynayabileceğini biliyordu : Hollywood'un en büyük yıldızı Clark Gable!


Clark Gable

Clark Gable o dönem MGM'nin en çok hasılat getiren yıldızı idi. David, Gable'ı filmde oynatmak için önce yalvardı, sonra da utanç verecek kadar astronomik bir parayı ödemeyi kabul etti.


1937 senesi sona ererken, Sidney Howard ilk senaryo taslağını teslim etti. Bu haliyle film beş buçuk saat sürüyordu ve kesilmesi gerekmekte idi. George Cukor ve Sidney Howard ile senaryo üzerinde çalışan Selznick, ilkinden de uzun süren bir taslak çıkarttı! David filmin devasa olacağını anlamıştı. Son derece kritik bir kararla, yapım tasarımcısı William Cameron Menzies'i işe aldı. Bir dahi olan Menzies, senaryoyu adeta kare kare çizerek her sahne için taslak hazırlayacaktı. Filmin genel görüntüsünü ve setlerin tasarımını bu taslaklar belirleyecekti. Böylece Hollywood'da geleneksel Güneyin zengin atmosferini yansıtacak olağanüstü setler inşa edilecekti.


İşte Menzies'in storyboard çizimlerinden bir kaç örnek:













1938 yazında, David O. Selznick, Rüzgar Gibi Geçti için 400.000 dolar harcamıştı ve ortada ne senaryo ne de oyuncular vardı. David'in daha çok paraya ve Rhett Butler'a ihtiyacı vardı. Stüdyolar arasında pazarlık kızıştı. MGM, Clark Gable'ı verip filmin dağıtımcılığını ve yedi yıl boyunca hasılatın yarısını aldı. 1 milyon dolar kadar da masraflara ortak oldu. Ağustos ayında Clark Gable kontratı imzaladı. Şimdi David'in zamana karşı yarışı başlamıştı. Kontratın bağlayıcı şartına göre, film çekiminin Ocak 1939'da başlaması zorunlu hale gelmişti.


David 1 aylık tatile çıkıp senaryoyu elden geçirdi. Diyalog yazması için başka bir yazar tuttu. Hollywood'a döndüğü zaman Scarlett O'Hara için bir aday öne çıkmıştı: Yeni deneme çekimiyle Paulette Goddard herkesi etkilemeyi başarmıştı.


Paulette Goddard deneme çekimi, Tara'da Ashley ile yüzleşme sahnesi


Bu videoda çeşitli aktrislerle yapılmış deneme çekimlerini izleyebilirsiniz:



Bette Davis, bir sene önce Jezebel isimli ve hikayesi Güney'de geçen bir filmde oynamış, bir de Oscar ödülü kazanmıştı. Katherine Hepburn halkın antipatik bulduğu biriydi. Lana Turner ise çok toydu. Bu aktrisler Scarlett O'Hara mücadelesinde yarış dışı kalmışlardı.


Paulette Goddard Technicolor renk testi


Paulette Goddard ile renkli deneme çekimleri yapıldı. Paulette Scarlett olabilir miydi? Bu rolü sonuna dek taşıyabilir miydi? Paulette, Charlie Chaplin ile birlikte yaşıyordu, evleri de David'in evinin karşısında idi. Gerçek hayatta arkadaştılar. Ama David kendini bir türlü Paulette konusunda ikna edemiyordu.


Paulette Goddard renkli deneme çekimi


1938 senesinde, büyük İngiliz aktör Laurence Olivier, Hollywood'a geldi. Olivier'in sevgilisi, genç ingiliz oyuncu Vivien Leigh'den başkası değildi. Vivien İngiltere'deki menajerine haber vermeden gizlice Amerikalı bir menajerle anlaşma imzalamıştı. Bu adam Myron Selznick idi. Rüzgar Gibi Geçti'nin yapımcısı David O. Selznick'in kardeşi! Vivien, yeni fotoğraflar çektirip Amerika'ya yolladı ama sonuç alamadı. Sonunda 1938 sonbaharında gemiye binip Amerika'ya gitti. Aslında ayrı kalamadığı sevgilisi Laurence Olivier ile beraber olabilmek için bu yolculuğa çıkmıştı. Yine de yolda kitabı bir kere daha okumuş ve bazı bölümlerini ezberlemişti.


Vivien Leigh, Laurence Olivier


Vivien Leigh, Myron Selznick'in karşısına çıktığında, efsaneye göre Myron ona "bir yangına gitmek ister misin" diye sormuş. Bu yangın, Rüzgar Gibi Geçti filmindeki meşhur Atlanta yangını sahnesi idi.


Yangın çekiminden


David Selznick'in stüdyosu, önceki filmlerinden kalan setlerle doluydu. Rüzgar Gibi Geçti'ye yer açmak için eski setleri yakmayı, yangını da filmde kullanmayı düşünüyorlardı. Tekrar edilmesi imkansız bu çekim için düzenekler kuruldu, bir sürü kameralar koreografiye göre sete yerleştirildi. Piyasada sadece 7 tane bulunan renkli Technicolor kameraların tamamı bu çekimde kullanılıyordu.


Eski King Kong seti yanarken


Devasa alevler kocaman stüdyoda yayılırken, Scarlett ve Rhett'in arabayla kaçış sahnesi yüzlerini gizleyen dublörlerle çekildi. Yapım Tasarımcısı Cameron Menzies, bu seti planlayan ve yöneten kişi idi.


Anlatılanlara göre, Myron Selznick, yangın esnasında David'in yanına gitti ve "Scarlett O'Hara'nla tanış" diyerek Vivien'i takdim etti. David Vivien'den etkilenmişti. Vivien'in Scarlett olabileceğini düşünüyordu.


Vivien Leigh deneme çekimi


O hafta son deneme çekimleri yapıldı. Büyük yarışta geriye sadece 4 aday kalmıştı : Joan Bennett, Jean Arthur, Paulette Goddard ve Vivien Leigh.


Vivien'in deneme çekimlerini bu videoda izleyebilirsiniz :




Vivien'da o ana kadar kimsede bulamadıkları hırsı ve canlılığı bulmuşlardı. O sanki Scarlett'in birinci dereceden kuzeni gibiydi! Ve Noel günü Vivien'e rolü aldığını söylediler. Hollywood nihayet Scarlett O'Harasını bulmuştu.


Vivien Leigh

Vivien Leigh

Vivien Leigh


Yangın sahnesinin filme yerleştirilmiş hali :





Ashley Wilkes rolü için İngiliz aktör Leslie Howard seçilmişti. Howard 46 yaşında idi ve filmin ilk kısmında oldukça romantik ve genç Ashley'i oynayabilmesi için yüzüne epeyce makyaj yapılması gerekiyordu.


Olivia De Havilland

Leslie Howard


Melanie rolü içinse David sadece Olivia De Havilland ile çalışmak istiyordu. Ne var ki De Havilland, Warner stüdyolarına bağlıydı. Melanie rolünü oynamayı çok isteyen De Havilland bizzat gidip stüdyo sahibinin eşine rica ederek izin aldı ve kontrat imzalayabildi.


David O Selznick, Vivien Leigh, Olivia De Havilland, Leslie Howard kontrat imza günü

13 Ocak 1939'da basın açıklaması yapıldı. 2 sene süren arayıştan sonra, gencecik bir İngiliz oyuncu, sinema tarihinin en çarpıcı kadın karakterini oynamak üzere seçilmişti. Güneyliler özellikle buna bayılmışlardı. Bir yankee yerine bir İngiliz yeğdir demişlerdi.


Vivien Leigh ve Clark Gable sette


6 yorum:

  1. Şahane olmuş çok ama çok severim bence Vivien, Scarlet olmak için doğmuş ...
    Ellerine sağlık bayılarak okuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. di mi ama,başka birini Scarlett olarak düşünmek imkansız benim için de. Vivien olabilir sadece.
      Çok sevindim beğenmene:)

      Sil
  2. Ayayay! :)
    Bi' öğle yemeği molamı resmen gönderini okumak için harcadım, aç kaldım Judy! :)))
    Bu hafta sonu filmi tekrar izlicem sanırım.
    Ay vallahi ellerine sağlık, bilmediğim neler neler öğreniyorum sayende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bütün hafta sonu makale yazınca, Pazar günü oturup izledim, manyaklık parayla değil ya? :))) ama film acayip tempolu, tak tak tak bir dakika kaybetmiyor, herkes takır takır konuşuyor. hiç anlamadım valla o kadar saat geçti:)

      Sil
  3. ellerine sağlık, harikasın:) bayılırım filme. Ve arkasındaki bu büyük işi öğrenmek çok hoşuma gitti. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok sevindim:) 3.bölümde film çekimi macerasını anlattım. 125 gün sürmüş, dehşet bir iş:)

      Sil

Yaz ki muhabbet olsun.