31 Ocak 2015 Cumartesi

GONE WITH THE WIND - RÜZGAR GİBİ GEÇTİ - 4.Bölüm : Sonrası

Atlanta'daki nefes kesen prömiyerin ardından Rüzgar Gibi Geçti gösterime girdiğinde inanılmaz bir sansasyon yarattı. 29 Ocak'ta düzenlenen 12.Oscar Ödül Töreninde de ödülleri silip süpürdü:


En İyi Film, Selznick Yapımcılık ve MGM
En İyi Yönetmen, Victor Fleming
En İyi Kadın Oyuncu, Vivien Leigh
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Hattie McDaniel. Dadı rolüyle Hattie Oscar ödülü kazanan ilk zenci oyuncu olarak tarihe geçmişti ancak ırkçılıktan kurtulamamıştı. Hattie ve refakatçisi, tören esnasında Rüzgar Gibi Geçti ekibinden ayrı olarak iki kişilik bir masada oturmak zorunda kalmışlardı.


Vivien Leigh ve Hattie McDaniel


En İyi Senaryo, Sidney Howard. Yazar film gösterime girmeden önce çiftliğinde traktör kazası geçirip ölmüştü. Öldükten sonra Oscar kazanan ilk kişiydi.
En İyi Sinematografi, Ernest Haller ve Ray Rennahan
En İyi Sanat Yönetimi, Lyle Wheeler
En İyi Kurgu, Hal Kern ve James Newcom
Özel Ödül, Teknik Başarı Ödülü, teknik efektlerin kullanımında çığır açtığı için Robert Musgrave
Özel Ödül, dramatik renk kullanımındaki olağanüstü başarısı ile William Cameron Menzies
Irving G. Thalberg Ödülü, sürekli başarılarından ötürü David O. Selznick


Vivien Leigh ve Olivia De Havilland, Oscar ödül töreninde


Hattie McDaniel Oscar ödül töreninde

David O.Selznick ve Vivien Leigh Oscar ödül töreninde


Hiç bir film bu kadar ödül kazanmamış; hiç bir film bu kadar izlenmemişti. Rüzgar Gibi Geçti, tüm dünyanın okuduğu romandan tüm dünyanın izlediği filme dönüşmüştü. İşte David Selznick'in bu filmi nasıl yaptığını öğrendikten sonra; bir daha asla iyi bir kitaptan kötü bir film yapılmasını kabul edemedim. Bana göre, Rüzgar Gibi Geçti, kitaba bu denli sadık kalarak film haline gelebiliyorsa; misal Harry Potter ve Melez Prens de aynı başarıyla filme çekilmeliydi.


Sahaflardan bulduğum bir hazine, Rüzgar Gibi Geçti fotoromanı.

Ne yazık ki basım yılı yazmıyor


Rüzgar Gibi Geçti'yi hırsı, tutkusu ve azmiyle hayata geçiren iki kişi, David O. Selznick ve Vivien Leigh idi.


David O. Selznick, bir sonraki sene Rebecca filmi ile bir kere daha Oscar kazandı. Alfred Hitchcock'u Amerika'ya getirip yönetmenin Amerika'da kariyer yapmasını sağlamıştı. Rebecca'dan sonra yapım şirketini kapattı. İlerleyen senelerde borçları yüzünden Rüzgar Gibi Geçti'deki haklarını satmak zorunda kaldı. Hep Rüzgar Gibi Geçti'nin sonraki başarılarını gölgelediğine inandı. 1965 senesinde, 63 yaşında kalp krizinden öldü.


Clark Gable, Vivien Leigh, David O. Selznick


Vivien Leigh, 1940 senesinde hayatının aşkı Laurence Olivier ile evlendi. Waterloo Köprüsü, Kleopatra, Lady Hamilton gibi az sayıda nitelikli filmde oynadı. Sir ilan edilen kocası ile tiyatronun altın çifti olarak sayısız oyun sergilediler. Vivien'in üzerinde bir gölge gibi daima onu takip eden manik depresif hastalığı ve olağanüstü güzelliği sebebiyle bir oyuncu olarak ciddiye alınmama takıntısı,  yıllar geçtikçe Olivier ile ilişkisini zedeledi. Vivien, 1951 senesinde Marlon Brando ile oynadığı İhtiras Tramvayı filmi ile ikinci Oscar ödülünü kazandı. 1960 senesinde Olivier ile boşandılar. Şok tedavileri gören Vivien'in durumu kötüleşmeye başladı. 1965 senesinde son filmi Aptallar Gemisi'ni çekti. 1967 senesinde hayatında ikinci kez vereme yakalandı ve 8 Temmuz'da, 53 yaşında bu güzel, ufak tefek, yeşil gözlü kadın öldü. İçinde hiç durmaksızın yanan o ateş sonunda kendi kendini tüketmişti.


Sir Laurence ve Lady Olivier

Clark Gable, Rüzgar Gibi Geçti filmi çekilirken, hayatının aşkı  komedi oyuncusu Carole Lombard ile evlenmişti. Evlilikleri 3 seneden az sürdü. 1942 senesinde Carole bir uçak kazasında öldükten sonra, Gable bir daha asla eskisi gibi olamadı. 2.Dünya Savaşından görev almak için orduya yazıldı ve Almanya üzerine çeşitli saldırı seferlerine katıldı. Savaş sonrası Hollywood'a geri döndü ve filmlerde oynamaya devam etti. 1955 senesinde, beşinci ve son eşi Kay Spreckels ile evlendi. 1961 senesinde, Marilyn Monroe ile oynadığı Uygunsuzlar filminin çekimleri bittikten 2 hafta sonra kalp krizi geçirip öldü. Bu film Marilyn'in de son filmi olacaktı. Gable öldüğünde karısı hamileydi ve aylar sonra Gable'ın oğlunu dünyaya getirdi. Clark Gable, ömrünce beklediği oğlunu göremeden ölmüştü.


Clark Gable, Carole Lombard

Leslie Howard, gönülsüzce rol aldığı Rüzgar Gibi Geçti filminin ardından İngiltere'ye döndü ve İkinci Dünya Savaşında ülkesine destek olabilmek için uğraştı. Çeşitli savaş filmlerinde oynadı. 1943 senesinde Lizbon'dan Londra'ya dönerken bindiği yolcu uçağı Alman saldırısı sonucu düşünce, hayatını kaybeden 17 kişiden biri de Leslie Howard idi.


Leslie Howard


Olivia De Havilland, Rüzgar Gibi Geçti filminden sonra daha ciddi ve zorlayıcı rollerde oynamaya çalıştı. 2 kere En İyi Kadın Oyuncu Oscar ödülü kazandı. 70'li yıllara dek kariyerini sürdürmeyi başardı. 1965 senesinde Cannes Film Festivalinin ilk kadın jüri başkanı oldu. 1987 yılında televizyon dizisi Anastasia ile Altın Küre kazandı. 2010 yılında Fransa tarafından Légion d'honneur nişanına layık görüldü. Olivia, halen hayatta ve yaşamına Fransa'da devam ediyor.


Olivia De Havilland, 2003 senesinde Oscar sahnesine geri döndüğünde dakikalarca ayakta alkışlanmıştı:




Onu dünyaya getiren oyuncular yaşlanıp öldüler. Beyazperdede ise Rüzgar Gibi Geçti hep taze ve canlı kalacak. 75 yıl boyunca defalarca gösterime giren film; bir kısmıyla gerçek bir aşk, savaş ve ölüm destanı; bir kısmıyla karşılıksız aşklar, yanlış anlamalarla dolu bir melodram; fakat yüzde yüz, tamamen bir kadının; başına ne gelirse gelsin ayakta kalmaya ve yoluna devam etmeye kararlı, ufak tefek, güzel ve çok güçlü bir kadının hikayesi. Katie Scarlett O'Hara;  edebiyatın ve sinema tarihinin en unutulmaz kadın kahramanı:







12 yorum:

  1. Bu bölüm beni çok duygulandırdı.
    Ayrıca yazı serisi bitti diyede üzüldüm.
    Bundan sonra beni ancak İngiliz Kraliyet Ailesi ayağa kaldırır. Güzel bir yazı serisi de buradan çıkar. Keyifle okurduk çok güzel olurdu <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahah onları çok yazıyorum zaten, neredeyse kendimi aileden sanacağım. Ama Victoria'dan başlayıp bugüne monarşi yazılabilir ya da Kraliçe Elizabeth'in karşılaştığı skandallar işte Diana mevzusu, Prenses Margaret'in yasak aşkı vs vs olabilir yani:)

      Sil
  2. Eline sağlık Aslı, güzel ve doyurucu bir yazı olmuş. Konuya, sinema ve edebiyatı yöneten balık burcu hassasiyetiyle yaklaşıp filmi de ayrıntılı olarak masaya yatırmışsın. Rica etsem zamanın olursa bir de Jane Eyre ve Pride and Prejudice adaptasyonlarıyla ilgili de yazarsan sevinirim cnm. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım. Gerçekten sevdiğim bir konu olunca kapıp koyveriyorum kendimi, o zaman güzel oluyor yazı da. Henüz gelecek konuya karar vermedim, önerilerini dikkate aldım:) Sevgiler:)

      Sil
  3. oyuncularin savasa katilmasi, senaryo yazarinin traktor kazasi gecirmesi falan asiri fantastik geliyor simdi okuyunca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne bileyim, yıllar sonra Scarlett dizisi için Türk aday seçilen Derya Arbaş da çok genç yaşta öldü. Trajedi hep bir parçası olmuş bu filmin.

      Sil
  4. Yav senin yüzünden kitabı tekrar okumak istedim ve sipariş ettim, pazartesi elime geçer, fiyatını sana bildireceğim, hesabıma havale yapıver :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangisini aldın canım? Yeni baskıları nasıl hiç bilmiyorum. Çok merak ettim:))))

      Sil
  5. Artemis Yayınları'ndan mı alayım kitabı (tek kitap, 840 sayfa) yoksa Toker Yayınları'ndan mı? (iki cilt, 1328 sayfa) :)))
    Leylak Dalı'mın dediği gibi, hepsi senin yüzünden!
    Ay videoları da seyrettim (saat 03:56 bu arada, gitti uyku-muyku GWTW uğruna) iyice gaza geldim :)
    Seri bitti ama bende GWTW merakı başladı. Bu gönderilerine araştırarak veya tesadüfen ulaşan herkeste aynı merak başlayacak.
    Şahanesin sen, canım arkadaşım, bi' kez daha teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efet en vurucu videoları seçip Rüzgar Gibi Geçti aşkınızı depreştirmiştim:)))) Çok srvindim valla sen biliyorsun 2 gün hiç birşey yapmadan yazı yazdım. Sonuçta beğenilmesine de çok sevindim elbet:)))

      Leylak Dalım hangi baskıyı aldı acep dur, Ona soralım:)))

      Sil
  6. Muhteşem bir yazı dizisi olmuş, ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.