12 Haziran 2012 Salı

Kraliçe 2.Elizabeth'in Muhteşem Elmas Yıldönümü Kutlaması

Birleşik Krallık kraliçesi 2. Elizabeth, bu sene tahta çıkışının 60. yıldönümünü kutluyor dostlar. Yıl boyu bu vesileyle pek çok etkinlik düzenlendi ve kutlamaların doruk noktası, İngiltere'de 4 günlük tatil ilan edilen 2 Haziran haftasonu yaşandı. İngilizler caddelerde upuzun masalar kurup yemek yediler, sokak partilerinde eğlendiler. Londra'da ise rekor kıran katılımla Thames nehrinde gemiler geçit töreni yaptı ve Buckingham Sarayı önünde kurulan devasa sahnede Elton John'dan Paul McCartney'e; Grace Jones'dan Tom Jones'a efsane isimler Jübile konseri verdiler.

Kraliçe 2.Elizabeth, 1960

Tabii kraliyet ailesi üyeleri kıyafetlerin birini çıkartıp, şapkanın berikini taktılar bu debdebe dolu muhteşem etkileyici törenler boyunca. Ben de jübile haftasonu boyunca BBC'ye yapışıp herşeyi izledim. O kadar etkilendim ki, Elizabeth'in eteğini öperek İngiliz tebasına giresim geldi, neyse geçti şimdi bu saçmasapan fikrim:)))

Bu upuzun yazı boyunca beni etkilediği haliyle Jübile kutlamalarını sizinle paylaşmak istedim:)

Kutlamalardan önce, 29 Mayıs'ta Buckingham Sarayı bahçesinde Kraliçe bir garden parti düzenledi. 2.Elizabeth leylak rengi kıyafeti ile katıldı bu partiye:



Partinin en güzel sürprizi de, güzeller güzeli Cambridge Düşesinin, kayınları ile ilk kez bir Buckingham garden partisine katılması oldu.

Kate, Camilla, Anne, Charles

Catherine, Cambridge Düşesi
Pembe elbisesi ve Marie-Antoinette 'i hatırlatan şapkası ile Kate pek cici, pek zarifti garden partide.






Asıl jübile haftasonu sabahı, Kraliçe şerefine 62 pare top atışı yapıldı.Kutlamaların ilk etkinliği ise, İngilizlerin geleneksel atyarışı, Epsom Derbisi idi. Hava harikaydı, kraliçe pek keyifli; izleyicilerin her biri şapkalı ve çok şıktılar.

62 pare top atışı
Mücevherleri ve şapkasıyla göz kamaştıran 2.Elizabeth'e 91 yaşındaki kocası Prens Philip eşlik etti yarışlarda.

2.Elizabeth, Prens Philip
Kraliçe yarışlarda pek eğlendi, jübile haftasonuna çok güzel bir başlangıç oldu yarışlar:


William'ın helikopter kaptanlığı sınavı olduğu için bizimkiler bu sene derbiye katılmadılar maalesef. Onların yerine diğer aile üyelerine bakalım:

York prensesleri, Beatrice ve Eugenie

Beatrice'in şapkasını çok sevdim
Kent Prensesi 

Sophie, Wessex Kontesi
Pazar günü ise artık dananın kuyruğunun koptuğu gündü sevgili izleyenler. Herkes sokaklara dökülüp kutlamalara katılmıştı. mahallelerde upuzun sofralar kurulmuş, komşular, arkadaşlar hep beraber yiyip içerek 60 yıllık hükümdarlarını onurlandırıyorlardı.



Kraldan çok kralcı kedi, kutlamalarda görüldü:)))

Yüzlerce gemi Thames nehrinde toplanmıştı, Guinness rekorlar kitabına geçecek kadar kalabalıklaşan gemiler, nehirden Kraliçe şerefine muhteşem bir geçit yaptılar. Kraliçe, kocası, Charles ve Camilla, William ile Kate ve Harry; aylardır süslenmekte olan Kraliyet Teknesinden bu eşsiz gösteriyi izlediler.


Kıpkırmızı Alexander McQueen kıyafeti ve şahane şapkası içinde Catherine nefes kesecek kadar güzeldi :



William, Kate, Harry

Maalesef, Pazar günü Londra'da hava götüm gibiydi; güneş gitti, buz gibi soğudu hava (12 derece), şarıl şarıl sağanak yağdı saatlerce. 86 yaşındaki Kraliçe ve 91 yaşındaki kocası, havaya aldırış etmeden 4 saat boyunca ayakta dikelip, bütün gemilerin geçişini izlediler. Bir kere bile oturmadılar.






Geçit alayını onbinlerce insan izledi, gözgözü görmeyecek derecede yağmura aldırmayan insancıklar nehir kenarında dolup taşarak, ömür boyu göremeyeceğimiz bu eşsiz manzaralara tanık oldular.









Ertesi gün, Pazartesi, duyduk ki Prens Philip teknede yağmur ve soğukta 4 saat dikelmekten zatüriye olup hastaneye kaldırılmış. Adamcağız bir hafta yattı, daha yeni çıktı hastaneden. 

Kocası olmayınca Kraliçe 2.Elizabeth kutlamaların devamına tek başına, hatta daha kötüsü gelini Camilla eşliğinde katılmak zorunda kaldı, yazık lan kadına:))) 

Pazartesi günü akşam saatlerinde, Buckingham Sarayı önünde kurulan devasa sahnede muhteşem Jübile Konseri düzenlendi. (Gündüz saatlerinde herhalde hepsine serum bağladılar ne bileyim:)) ) Konseri oturup BBC'den naklen izledim, gerçekten bu büyüklükte bir partiyi Kraliçe'den başkası düzenleyemez dedim.


Sarayın önündeki meydanı ve saraya giden yolu onbinlerce insan doldurmuştu, aile ise özel bir locadan izledi konseri. Kraliçe konserin ortasında geldi ve kulağında benim gece taktığım tıpaçlardan vardı:))


Konser gerçekten inanılmazdı, Robbie Williams, Grace Jones, Shirley Bassey, Tom Jones, Elton John, Paul McCartney, Kylie Minoge, Andrew Llyod Webber, Gary Barlow izleyenleri ve tabii bizimkileri coşturdular.



Bizimkiler ellerindeki bayrakları delice sallayıp şarkılara eşlik ettiler konser boyunca



Konserin finalinde, Kraliçe, veliahtı Prens Charles ve tatlı gelini Camilla sahneye çıktılar. Altın rengi tuvaleti içinde 2.Elizabeth muhteşem görünüyordu.



Galler Prensi, annesine ithafen harika bir konuşma yaptı. "Majesteleri" diye başlayıp "Anneciğim" diye devam ettiği konuşması dokunaklı olduğu kadar neşeliydi de. Çok etkilendim.



Konuşmadan sonra God Save The Queen söylendi ve konser, ağzım açık seyrettiğim havai fişek gösterileri ile inanılmaz şekilde son buldu:









Ertesi sabah ben işe gittim, kraliyet ailesi ise erkenden kalkıp Kraliçe için yapılan şükran duasına katılmak üzere St Paul Katedralinin yolunu tuttular. Burası 30 küsur sene önce Prens Charles'ın, güzel Lady Diana ile evlendiği yerdi.

Kraliçe, sezon modasına uygun mint yeşili kıyafetiyle pek şıktı.


Her daim asık suratlı Prenses Anne, iç açıcı mavi takımıyla bizi şaşırtmıştı:

Prenses Anne
York kızları yine rüküştüler. Ama kızçelerin günahı yok, anneleri Sarah Ferguson rüküşler kraliçesi olunca, Beatrice ile Eugenie'nin de fazla bir şansları kalmıyor bu konuda. Ona çekmişler yazık:

Eugenie ve Beatrice

Gelin kız Camilla, kalın ve sert görünüşlü, altın suyuna batırılmış katur kutur bir palto giymişti

Camilla, Cornwall Düşesi

Kraliçe'nin favori gelini olduğu söylenen Wessex Kontesi ise hoş gece mavisi takımının üzerine süslü püslü, kuş yuvası model şapka takmıştı:

Prens Edward, Lady Louise, Kontes Sophie

Kraliçe'nin pek sevdiği torunu Zara ise (Anne'in kızı), törene kafasına yerleştirdiği enteresan boynuzlarla katılmayı tercih etmişti.

Zara Philips

Bir Allahın kulu da çıkıp "kızım kızım ne koydun sen kafana" dememiş, öyle yollamışlar kızçeyi boynuzlu gibi törene, yazıklar olsun:))

Ve Kate, yine bir Alexander McQueen içinde, muhteşem görünerek katedralin kapısında belirdi:

Cambridge Dükü ve Düşesi
 Elbiseye de, o tüllü şapkaya da hayran kaldım. Kusursuz görünüyordu Kate kesinlikle:



Böylece Kate, zerafeti ve zevki ile Camilla'ya da en güzel cevabı vermiş oldu: Pppffftttt:)))

ööööö:))))
Katedraldaki dualar ve konuşmalar esnasında, gençler neredeyse uyuyacaklardı:)) Gözlerini zor açık tuttular, içleri geçti herhalde:)

Harry, Kate, William
Törenden sonra kraliyet ailesi, sadece Kraliçe, Charles, Camilla, Will, Kate ve Harry; görkemli 100 senelik at arabalarına binerek geçit töreni ile saraya döndüler.

Kocası hastanede olduğundan, Kraliçenin yanına kim oturdu dersiniz? Gelin kız Camilla! Ah zavallı kraliçe kıyamam yaaa, surata bak:

vah perükamın başına gelenler






Kraliçe ve en çekirdek ailesinin balkondan 1 milyon kişiyi selamlaması ve marşlar eşliğinde tören sonra erdi. Tabii bu sefer balkonda öpüşme filan olmadı dostlar.





Biz kendini prenses sanan kraliyet ailesi meraklıları için bulunmaz bir haftaydı. Zaten tarihte 2 kere ve yaşam boyu sadece 1 kere şahit olunabilecek bir kutlama, elmas jübile. O gelenekselliği ve gösterişli, şaşaalı törenleri izlemek çok zevkliydi. Kate'i birbirinden şık elbise ve şapkalar içinde görmekse ayrı bir zevkti, onu gördükçe ben de gidip kendime elbise almak istiyorum. Daha hoş giyinmek istiyorum yahu:)

Kate'in en çok hangi kıyafetini beğendiniz bakalım?


Kraliyet haberlerimiz Haziran ayında dolu dolu devam edecek.

Hakiki Muhabbet Kraliyet Muhabiri Miss Judy, iyi günler diler

xo xo






Not : Prens Charles, annesi şerefine özel bir belgesel yayınladı. Kraliçe hakkında izlediğim en güzel ve samimi belgeseldi bu. Çünkü Charles kendi çektikleri aile videolarını kullanmış belgesel için. Meraklılarına hararetle tavsiye ederim:

35 yorum:

  1. Mirkelam'dan Kraliyet ailesine gelsin "Vay, vay, vay! vay anasını sayın seyirciler!"

    Kate'in bütün kıyafetleri çok iyiymiş! Ama en çok da ilk pembeyi sevdim. Pembe şapkasına ise bayıldım.

    İngiliz değilim ama niyeyse pek duygulandırdı beni. 4 sene edebiyatlarını okumak baya etkilemiş beni anlaşılan. İçten içten God save the Queen diyorum :D

    Merak ettim acaba neden Brian May çıkmamış bu sefer konsere. Golden Jubilee'de buckingham'ın tepesine çıkıp god save the queen çalmıştı ne güzel :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekciğim, ben de duygulandım, evin içinde God Save The Queen diye çığırırken buldum kendimi. O tarih, geleneksellik, gösteriş, şaşaa, debdebe beni çarptı.

      Brian ile röportaj yaptılar, bu sene rahat rahat oturup konseri izleyeceğim dedi:))

      Sil
  2. :)))
    İlahi Judy...
    Sayende Kraliyet ailesini kendi sülalemden daha iyi tanır oldum ;)
    Bu ne şaşaa, ne debdebe yahu!!
    Kate hep şık ama kırmızı ve de dil çıkaran hali daha bi güzel sanki :)..Bu York Kızları da ne giyerlerse giysinler sonuç değişmez, pek çirkinlermiş..Boynuzlu hatundan da korktum valla..
    En cahilinden bir dip not: Kraliçenin kocası da mı vardı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filizos benim favorim de kırmızı, hele şapkaya bittim yahu:)

      Kraliçenin kocacığı Prens Philip, Yonan kraliyet ailesinden gelme, babası sınırdışı edilen Yonan kralının oğlu, annesi de Kraliçe Victoria'nın torunun çocuğu. Yani Kraliçe ile uzaktan kuzenler.
      Biz kurtuluş savaşımızı kazanınca Yunanistan'da kral sınır ediliyor ya,küçük Philip'i İngiltere'ye dayısı Lord Mountbatten'in yanına gönderiyorlar. Philip donanmaya girip teğmen oluyor. Elzabeth daha prensesken, bu Philip'i görüp aşık oluyor 13 yaşında. Yıllar sonra da evleniyorlar işte, 1947'den beri evliler. Hükümdar olan Elizabeth olduğu için o kraliçe, kocası kral değil, kendisine verilen Dükalık ünvanı ile yuvarlanıp gidiyor.

      Sil
  3. Heryerlerinden asalet akıyor. O armaları, bayrakları ve kupa arabaları masal kitaplarındaki gibi. Şıklık, estetik ve zerafet. Boşuna kültürlerine aşık değilim. Sınıf farkı var ama olmalı da zaten. Nietzsche'nin dediği gibi insanlar eşit değildir.Kim ne derse desin medeniyetin merkezidir bu ülke. Herkese kapak olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. coldmarch bence de o kupa arabaları yeter, masal gibiydi o arabalar. İngilizlerden başkası yapamıyor bu işi. bir de şapka kültürlerine bayılıyorum. bizde kaybolup gitmesi ne yazık.

      Sil
  4. Nihayet beklenen yazı geldi:)))) Ben de çok seviyorum bu kraliyet ailelerini. Grimaldileri de takip ediyor musun Judy? Onlar da pek hoşlar.

    Kate her zamanki gibi ne giyse çok yakışmış ama ben en çok kırmızılar içinde beğendim. Kraliçe bile çok hoş olmuş. Bir tek Camilla ama ona Diana'da dolayı gıcığım. Charles'la bir olup yediler kızın başını. Ona kinim bitmez:)))

    Bu arada galiba pazar gecesiydi, BBC entertainment kanalında gece 1.30 civarında kraliyet ailesi ile ilgili bir belgesel vardı. Bol bol kulaklarını çınlattım. hani o gece kabus falan gördüysen suçlusu benim,kusura bakma:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Monaco'yu özellikle takip etmiyorum ama okuduğum bloglarda karşıma çıktıkça bakıyorum. Onların da yok Cartier'e yok Chopard'a ısmarlama yaptırdıkları takıları ağzımı sulandırıyor:))

      Kraliçe hep çok hoş, tam pamuk nine oldu, fındık gibi hoppidi hoppidi dolaşıyor. Charles'ı seviyorum ama Camilla ıı-ıhh. İstediği kadar güleryüzlü sıcakkanlı olsun, sevmiyorum hiiiççççç!!:)))

      Sil
  5. Judy harbiden delisin sen :)) seni de Harry ile evlendirelim de son bulsun bu eziyet, git yakindan incele hepsini :))
    kraldan cok kralci kediye bayildim :D
    o sapkalara gelince, anacim bunlar sirf sapka giymek icin gelmisler bu dunyaya herhalde :) o sapkalarin biri bile adam gibi durmazdi benim kafamda, kazma gibi olurdum kesin :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bunların yüzünden ben de şapka takmayı kafaya koyup geçen sene Seval'in nikahına giderken kafama tüylü bişey kondurdum. Merak etme biz de takabiliriz, hani taç vardır ya saçımızı geriye atmak için taktığımız, bu şapkaların altında ondan var, kafana takıyorsun hooop oldu! :)
      yalnız ben tüylerimle evlendirme dairesinde baya bir infial yaratmış idim:))

      Sil
  6. Kate'in her kıyafetini beğendim amma velakin Camilla gudubetine yine yeni yeniden kıl oldum abi saraydan çaldığı yatak örtüsünden kendine kıyafet diktirmiş galiba ayrıca harbi Kraliçeye yazık Camilla'yı çekmek zor olsa gerek ta bu kadar uzakta ben bile katlanamıyorum kendine.
    Şahane bir yazı idi canım ellerine sağlık ama şu bir gerçek anam biz çeçeron kaynanaları niye çağırmadılar bilmem, kınaya gitmedik düğünde bilezik yerine gram altın taktık darıldılar heralde ama ne yapalım altın pahalı bacılar
    öperim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah canıım, kraliçeye yazık, o Camilla'nın suratını çekiyor her organizasyonda burnunun gibinde sevimli gelin Camilla!
      bizi çağırmadılar anneeemm, o kadar hazırlanmıştık, gözlerine dizlerine dursun o gram gram taktığımız altınlar:)))
      valla içim gitti, o haftasonu Londra'da olmayı çok isterdim, hadi ne zaman veliaht geliyor diye Kate'in beynini yerdim hem:)

      Sil
    2. he valla artık jübilede geçti rahatla şedebilirler :)) yalnız kıralıçamın o gold elbisesine siyah çanta pek olmamış sanki şimdi dikkatimi çekti

      not: küçük prens evlenirken birleşelim de trabzon hasırı takalım bali yoksam bunlara yaranamıcaz bacım

      Sil
  7. ya bu fotolara bayılıyorum sayende bakınıyorumm süpersiin juddyy!

    ayrıca kate'e bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yihhuuu devamı gelecek bebeğim, bu ay epey kraliyet olayı var :)))

      Sil
  8. "...abi saraydan çaldığı yatak örtüsünden kendine kıyafet diktirmiş galiba"

    thalassapolis, bu kadar güzel tanımlanamazdı o tanımlanamayan cisim valla :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. di mi ama:)) kapkalın giyinmiş, teknede üşüttü herhal:))

      Sil
    2. :)) ahanda buraya yazdım yatak örtüsü o

      Sil
    3. ah annem, isteseydi Kapalıçarşı'dan yollardık 2 metero kumaş Camilla'ya:))

      Sil
  9. hahahah hey allahm ben işe gittim demiş deli..
    ya hu kraliçenin kocası yaşıyor muydu ben düğünde de görmedim sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kızım sorma ben kendimi prenses sanıyorum ya, aaa! sabah bi baktım işe gidiyorum nasıl yani yaa?? :))))

      Sil
  10. Uzun zamandır bu yazını bekliyorduk Judy :) Sayende biz de Kate hayranı olduk. Hayran olunmayacak gibi değil ki. Ben en çok şükran duası için giydiği elbiseyi beğendim. Elbiseler güzel hoş ancak hep aynı model ayakkabı görmekten usandık. Arkadaşlarla aramızda para toplayıp değişik bir model ayakkabı alacağız Kate'e :)
    Jubile kutlamaları çok güzeldi.O nasıl bir partiydi yahu. God save the Queen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy evet 1 senedir o ayakkabıyı giyiyor, çok mu rahat yoksa 10 çift almış zamanında her güne yeni bir çift mi giyiyor anlamadım. ben bile 2 gün üstüste aynı ayakkabıyı giymiyorum, hatun yapıştı bunlara:)

      ben de en çok o konseri sevdim, çok zevkliydi:)

      Sil
  11. ben sınavlarla uğraşırken neler olmuuuuuuuuuuuş. bu postu bekliyordum çok güzel oldu. Ellerine sağlık Judy yorulan parmakların dert görmesin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oy kuzum bitti mi sınavlar, rahat rahat yaz tatili başladı mı, ohhşşş:) tadını çıkart şekerim:)
      ben yazmaktan çok zevk alıyorum bunları, hem tek deli saraylı olmadığımı görüp rahatlıyorum. eksik olmayın bebeğim:)))

      Sil
  12. Kate'in kırmızı elbisesi en guzeli bence. "3 kuruş fazla olsun kırmızı olsun " kafasıyla prenses gibi olamayacağımı burada kanıtlayıp huzurunuzdan ayrılıyorum hahahaha

    güzel yazı olmuş judy :))

    yalnız bunlar fazla akraba evliliğinden mi yoksa ingilizlikten mi böyleler? kate hariç "güzel hatun" yok içlerinde. elizabeth de gençken fena değilmiş ama... eh işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahaah bence de kırmızı olsun, boşver yaa:))
      Elizabeth gençliğinde güzelmiş, kızkardeşi de çok hoş ama o anneden bu kızlar nasıl çıkmıştı bilemedim.
      Elizabeth'in yavruları da ya at suratlı ya kepçe kulaklı oldular. Allahtan Charles zamanında Diana ile evlendi de biraz güzellik eklendi gen havuzlarına:)))

      Sil
  13. Yazıyı okumaya doyamadım. Ellerine sağlık. Kate'in her elbisesi güzel. Kate'in en çok pembe elbisesini beğendim. Ama kırmızı da güzeldi. Amaaaan hepsini beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Gizocum, eksik olma:)) ben en çok kırmızıya çarpıldım, bir de son giydiği pudra rengine, oy oy, şapka taksak biz de öyle olur muyuz ki? :))

      Sil
  14. kızım seni Harry'e vereyim mi? :)))

    YanıtlaSil
  15. valla ben 32 yaşında şurdan şuraya gidecekenerjiyi bulamıyorum kraliyet ailesine helal olsun o yaşta bile dinçler.
    zara philips ata konmuş kelebek gibi olmuş yalnız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kraliçeyle mumya kocası bugün de kuzey irlandaya gittiler valla maşallah fındık gibiler:))

      Sil

Yaz ki muhabbet olsun.