23 Eylül 2009 Çarşamba

kaza

bu sabah korkunç birşey oldu, evden çıktım, yokuştan durağa doğru iniyordum, caddede bir kaç tane iri yarı sokak köpeği kümelenmiş, arabalara havlıyorlardı ama arabalara, tam yol kenarına indim, allahın belası beyaz cipli biri köpeklerden birine çarptı, ve basıp gitti. Ben de ne kadar soğukkanlı olduğumu gösterdim, durağa yığılıp hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım. köpeğe araba çarptığında çıkan ses, hayvanın o ince çığlıkları kulağımdan gitmiyor. Ama köpek ölmedi, kenara eski inşaat alanına kaçtı. Kesin bir yeri kırılmıştır, ne kadar canı acımıştır, o kadar üzüldüm ki. Şimdi diyeceksiniz ki, kızım kızım hergün insanlara çarpıp kaçıyor arabalar, daha arkadaşını kaldırımda araba çiğnedi,  yeni iyileşti ... Ama sokaktaki hayvanlar o kadar kimsesiz ve çaresiz ki. Bana araba çarptı diye kendini hastaneye kaldıramaz, bir deliğe girip kendi kendine acı çeker. Onlara zarar vermemiz o kadar kolay ki. Benim minik kedim, kime ne zararı var, bütün gün kendi kendine yatıp uyuyor, ama o kadar vahşi, cani ruhlu insanlar varki, öylece oturan bir hayvanı tekmeleyip öldürebilirleri, işkence edebilirler. Misal Marmara Otelin köpeği Ebruyu zevk için tekmeleyerek öldüren canavarlar. İşte hayvanların bu savunmasızlığı yüzünden onlara karşı çok daha duyarlıyım. Sadece biraz ilgi ve yemek isteyen masum bir hayvancığa nasıl zarar verirler anlamıyorum, ama zaten bizim böyle vahşi canavarları anlamamıza olanak yok.

5 yorum:

  1. ayı,öküz,insafsız adına ne dersen de..her yerde aynı...insana da vursa yine kaçar gider..insanlıktan anlamaz öküzdür çünkü..

    YanıtlaSil
  2. Allah da onlara vurur inşşş geberesiceler. ölmüyorlar. elleri kırılsın. noldu acaba? biri yardım etmiştir umarım. geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
  3. belki bu iğrenç dünyada ufak da olsa huzur verirse:

    arkadaşım ve annesi yaşadıkları üç katlı eski ahşap bir evde insanların zarar verdiği 20 kadar kuçu ile 10 kadar pisiye + 1 martı 2 karga ve 1 papağana bakıyorlar:)) evin 2 katını da barınağa çevirmişler.Tüm gelirleri buna gidiyor Maddi kısmı boşverin, bunun ne kadar zor bir şey olduğunu anlatmak için sadece her akşam köpeklere makarna vb pişirmek ve yedirmek için ayırdıkları zaman, emek ve özveri sanırım bir fikir verir. ama bi gün şikayet etmediler.Çünkü onların da yaşamaya hakları olduğunu biliyorlar.Ve bence saygıların en büyüğünü hakediyorlar.

    bu yaz ayrıca mahallede metruk evde mahsur kalan bir kediciği Akutu aramak suretiyle kurtardık. İtfaiye girmeyi reddeti haneye tecavüz olur diye. Akuttakiler bana şunu dediler ben beklemediğimi söylediğimde: insan veya hayvan olması bizim için değişmez, canlı olması yeter.
    Sonra ise gerçek bir komando operasyonu ile kurtardılar:) tabi mahallede ne kadar gerizekalı varsa güldü buna ve bana.
    ama şu var trilyonda bir belki ama bizim gibi düşünenler de var bu dünyada
    Daha başka bi kaç örnek daha sayabilirim ama çok sıkmak istemedim. biliyorum her şey berbat ama bunları bilmek bi nebze huzurverici bana. siz de bilin istedim.

    Kimbilir hangi yüzyılda ama bir gün bu adaletsizlik de yerini olması gerekene bırakacak bence.

    YanıtlaSil
  4. çok çok teşekkür ederim Mehmet, gerçekten insanın içi aydınlanıyor, bir kişi, bir kişi daha derken biz de çok olduğumuzu görüyoruz.

    Bebekte bir sürü başıboş sokak köpeği var. Ama Beşiktaş'dan Sariyer'e kadar 1 tane barınak yok. Yanlış bilmiyorsam taa Sarıyerde bir barınak var. Hayvanlar da yollarda başıboş kalıyor. Halbuki her mahallede bir barınak olsa, bu hayvancıklar da telef olmaktan kurtulurlar, belki evine kedi köpek almak isteyenler o barınaklardan gelip evlat edinebilirlerdi. İnşallah birgün bu seviyelere de ulaşırız.

    YanıtlaSil
  5. bunun olması için akut'taki çocukların söylediği cümleyi insanların hayat felsefelerine dahil etmemiz gerek."Hayvan"da olsalar onlar canlı.Canlı, yani acıyı korkuyu sevgiyi dostluğu mutluluğu bilen yaşayabilen;bizim kadar ihtiyaçları olan varlıklar, hatta dinibütün arkadaşlarımıza söylemek gerekirse "onlar da Allah'ın yarattığı canlılar"
    Arabanın çarptığı hayvana rastlarsanız ve yapılacak bir şey olursa bana haber verebilirsiniz. Bu konularda eski bir Indiana Jonseumdur, bazen en kötü durumdayken bile çok mucizelere tanık olmuşumdur.
    Bir de minik bir fikir for you to keep on mind: Veterinerlerde 1kg/4-5 liralık mamalar oluyor ve bunları taşımak çok kolay yolda bazen görüp de vermek istendiğinde çok idealdir.
    2-Bir çok barınağa yardım etmek mümkün, çok zor şartlardalar ve bir paket makarnaya bile ihtiyaçları var.
    3-Hayvanlara bu kadar değer veriyorum insanlara vermiyor muyum?Elbette,her yetime,her ihtiyara,her muhtaca,..
    İnsan olabilmiş herkese.
    Değer veremediklerim de var, dünayaya yoketmeye gelmişler ve yokolup gidene kadar da mantıkları bu.ama onlar zaten ne insan ne de hayvan,ne de üçüncü bir tür ve müsadenizle hayır, vermemek hakkımı kullanıyorum

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.