21 Aralık 2009 Pazartesi

Avatar: Görsellik olarak harikulade, sinema olarak 2.80 yatmış bir film

Bu gece Deniz arkadaşım ve kocasıyla AVATAR filmine gittim sayın seyirciler. Yavrucaklar bilet bulamayınca loca almışlar, beni de çağırdılar sağolsunlar. Böylelikle hayatımın ilk 3 boyutlu film deneyimini yaşadım.İşte şu made in China gözlüklerle :

(Çok eskiden abimin 3d gözlüklerini görmüş idim küçükken, kartondan, bir tarafı mavi, bir tarafı kırmızı camlı.. cam değil elbet, ince naylon birşey idi) Bu gözlükleri kendi gözlüklerimin üzerine yerleştirip filmi izledim dostlar.

Filmimizde Amerikalılar, dünyada bulunamayan bir madeni çıkartabilecekleri Pandora gezegenini işgal ediyorlar, gezegenin halkı, sırım gibi adeleli, masmavi ve doğaya tapan Naviler. Askerlerin başında kötü bir albay var, neden kötü bilmiyoruz, anlamsızca kötü , gebermek bilmeyen kahramanlardan. Bir de asker oğlan var, bu gidip Navi halkının arasına karışıyor, kendini onlara sevdiriyor, düşman kabilenin arasına katılıp ulu manitunun kızıyla aşk yaşıyor... Sonra bütün Pandora kabilelerini gaza getirip bir araya getiriyor ve işgalci güçlere saldırıyorlar... nasıl çok tanıdık değil mi? Çünkü bütün film klişeden , basmakalıplıktan yıkılıyor. Bu arada görselliği başımızı döndürüyor, ormanda yürüyoruz, otlar, böcekler, hayvanlar heryerde, gökte uçuyoruz, oklar üzerimize geliyor... ama bütün bu harikulade görselliği çıkar, geriye kalan adam gibi bir film değil.

James Cameron 14 yıldır bu film üzerinde çalışıyormuş, herhalde sadece teknolojisi üzerinde çalışmış, keşke senaryo da yarattığı bu büyüleyici dünya kadar orijinal olsaydı. Filmi izlerken "ama bütün bunları George Lucas 30 sene önce yapmıştı" düşüncesinden kurtulamadım. Lucas sonuçta bir galaksi yaratmış ve bizi başka bir dünyanın gerçekliğe ikna etmiş. O dünyada pelüş ayılara benzeyen Ewoklar, imparatorluk Stormtrooperlarını yenilgiye uğratıp galaksiye barışı getirmiş. E şimdi James Cameron'ın gidip Navilere okla uzay gemisi düşürtmesi salakça olmuş.

Sonuç olarak, sinema izlemek için değil, ama o fosforlu renkler, etrafımız saran tabiat, havada uçuşan ve üzerimize doğru gelen küller, yapraklar, oklar için; yani teknolojisi ve 3 boyutlu görselliği için izlenecek bir film. Başka bir gezegene gitme deneyimini yaşamak istiyorsanız ve basmakalıp sıradan bir konudan sıkılmaz iseniz, seyredin derim.

3 yorum:

  1. kızım abin sana önümüzdeki pazar bu filme gitmeyi önerecekti...biz geriden geliyoruz yetişemiyoruz senin hızına..:(

    YanıtlaSil
  2. yafu siz de hep geç kalıyorsunuz, ben filmi izliyorum , sonra aaaa beraber gidecektik:))))

    belki yine giderim sizinle, sizi çok sevdiğim içünnn

    YanıtlaSil
  3. mersi canım.. karşılıklı..:)
    sen başka film seç ona gideriz artık..:)

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.