Bugün, Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yıldönümü, sene boyunca
Diamond Jubilee-Elmas Yıldönümü şerefine gösterişli törenler düzenlenecek, turlara çıkılacak. Ben de madem bu kadar meraklıyım, bir yazı ile kutlamalara katılmak istedim.
Elmas yıldönümü, bir ömür boyu belki sadece bir kez ve bin yılda ancak iki kez şahit olunabilecek bir hadise. 2. Elizabeth'den önceki elmas yıldönümü, 1897 yılında kraliçe Victoria tarafından kutlanmış. Zaten en uzun süre tahtta kalan kadın hükümran Victoria imiş. Bakalım, onun torununun torunu bu rekoru kırabilecek mi?
|
Elizabeth'in dedesi 5.George
|
|
Elizabeth'in babaannesi, Kraliçe Mary
|
Elizabet 1926 yılında doğduğunda, dedesi 5.George ile ikonik kraliçesi Mary tahtta oturmakta idiler. Elizabeth'in babası, kralın ikinci oğlu, York dükü Albert; annesi ise, ufak tefek, kanlı canlı bir İskoç kızı idi : Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Albert ile Elizabeth'in aşk öyküleri dillere destan olmuştu. İngiliz kraliyet ailesinin bir prensi, ailesi tarafından seçilmiş bir prensesle değil, ilk görüşte aşık olduğu, onu 2 kere reddetmiş bir kızla evlenmişti. Çiftin, Elizabeth'den 4 sene sonra da diğer kızları Prenses Margaret dünyaya geldi.
|
Elizabeth'in annesi ve babası : Prens Albert ve Elizabeth. York Dükü ve Düşesi |
Elizabeth doğduğunda, babası tahttaki kralın ikinci oğlu olduğundan, kral ölünce tahta çıkma olasılığı yoktu. Elizabeth'in amcası, Galler Prensi Edward tahtın varisi idi. Kimse Albert'ın kral ve o öldükten sonra kızı Elizabeth'in kraliçe olacağını düşünmüyor idi. Gerçekten de, 5. George ölünce en büyük oğlu 8.Edward ismiyle tahta çıktı. Ama Edward'a asla taç giyme töreni yapılmadı. Tam bir çapkın olan 8. Edward, dul Amerikalı Mrs Wallis Simpson ile fırtınalı bir aşk yaşamakta idi ve sevdiği kadını kraliçe yapmaya kararlıydı. Kraliyet ailesi ve hükümet bu skandalla çalkalandı. Kilisenin başı kabul edilen kral, boşanmış bir kadınla evlenemezdi. Edward sevdiği kadınla yaşamayı tercih edip tahttan feragat ettiğini ilan etti. Böylece Prens Albert tahtın sahibi, büyük kızı Elizabeth ise onun varisi olmuştu. (Kekeme ve çekingen Albert'ın başına gelenleri
The King's Speech filminde izlemiş idik)
|
Elizabeth'in annesi, kraliçe Elizabeh - küçük prenses Elizabeth-dul kraliçe Mary - küçük prenses Margaret ve kral 6.George |
Albert, babasının ardından devamlılık ve gelenek hissiyatını korumak amacıyla 6.George olarak tahta geçti. Küçük prenses Elizabeth, artık istese de istemese de geleceğin kraliçesi idi. İkinci Dünya Savaşı devam ederken, 16 yaşında tek başına ilk kez halk içine çıktı. 18 yaşında 5 devlet danışmanından biri olarak atandı. Aldığı özel öğrenim dışında araba sürmeyi ve tamir etmeyi öğrendi. Savaşın bitmesinden iki yıl sonra, 21 yaşında ilk denizaşırı turuna çıktı ve tüm İngiliz milletler topluluğunda yayınlanan radyo konuşmasında bütün ömrünü ülkesine adayacağını ilan etti.
|
Prenses Elizabeth ve kardeşi Prenses Margaret |
Prenses Elizabeth, 1947 yılında, beş parasız teğmen Philip Mountbatten ile evlendi. Philip, tahttan indirilip ülkeden sürülmüş olan Yunan kraliyet sülalesinden geliyordu ve kraliçe Victoria aracılığı ile Elizabeth ile akraba sayılıyordu. (Anlayacağınız, Philip'in annesi, Kraliçe Victoria'nın torun çocuğu muydu neydi, işte bu Victoria bütün yavrularını Avrupa kraliyet ailelerinden birileriyle evlendirdiği için bunların hepsi sonunda akraba çıkıyorlar). Bizim Kurtuluş Savaşımızda yendiğimiz yonanlıların kralı Constantin de, Philip'in amcası oluyordu. Sonuçta Yunan kralı tahttan indirilince, Philip'in annesiyle babası da Fransa'ya kaçmışlardı. Philip okuması için İngiltere'ye gönderildi, donanmaya girdi ve 1939'da kralla kraliçe donanmayı gezerken, iki genç prensese eşlik etti. Böylece geleceğin kraliçesi yakışıklı kocasıyla tanışmış oldu. 1947'deki düğünden önce kral, Philip'i Edinburg Dükü ilan etti. Elizabeth ile evlenerek Philip, çok sevdiği donanma kariyerine veda etmek zorunda kalmıştı.
|
Prenses Elizabeth ve Philip, Edingburg Dükü
|
Elizabeth bir sene sonra kepçoş kulaklı ilk oğlu, geleceğin varisi Charles'ı dünyaya getirdi. Onun arkasından Prenses Anne doğdu. 1951 yılında kralın sağlığı bozulmaya başlayınca, resmi görevlerde Elizabeth yer almaya başladı. 6 Şubat 1952 günü, Prenses Elizabeth kocası Philip ile Kenya'da iken babasının öldüğünü ve kendisinin kraliçe olduğunu öğrendi.
|
6.George'un cenazesi : Kızı Kraliçe 2.Elizabeth, annesi Kraliçe Mary, Karısı Kraliçe Elizabeth AnaKraliçe |
Elizabeth'in taç giyme töreni bir sene sonra 1953'de yapıldı. Bu esnada genç kraliçe ilk skandalını atlatmıştı. Prenses Margaret, kendinden 16 yaş büyük, boşanmış ve iki çocuk babası Yüzbaşı Peter Towsend ile fırtınalı bir aşk yaşıyordu ve onunla evlenmeyi kafasına koymuştu. Elizabeth kardeşinden biraz beklemesini rica etti. Hükümet evliliğe karşıydı. (Towsend boşanmış olduğundan tekrar evlenmesi kilise gözünde caiz değil idi). Peter Towsend Brüksel'e gönderildi. Margaret eğer Towsend ile evlenirse tahta çıkma hakkından feragat etmiş olacak ve ancak resmi nikah kıyabilecekti. Kilise nazarında evlilikleri kabul görmeyecekti. Hikayenin sonunda Margaret, Peter Towsend'den ayrıldı. Yıllar sonra 30 yaşında fotoğrafçı Anthony Armstrong-Jones ile evlendi. 2 çocuğu oldu. Hızlı ve jet sosyetik yaşadı, zamanının Prenses Diana'sı sayıldı. 2002 yılında öldü.
|
Prenses Margaret
|
Yıllar sonra Margaret'in yeğeni Prens Charles, ömür boyu sevdiği boşanmış bir kadınla evlenecek ve bütün haklarına sahip olmaya devam edecekti. Hayret değil mi, zaman nasıl değişiyor. Edward Wallis için tahttan feragat etti, Charles ise Camilla'yı Galler Prensesi yaptığı gibi kraliçe de yapacak görürsünüz.
|
Prenses Margaret
|
Kraliçe 2.Elizabeth'in taç giyme töreni 1953 yılında Westminister'da yapıldı ve televizyondan canlı yayınlanan ilk taç giyme töreni olarak tarihe geçti. 900 yıl boyunca İngliz hükümdarlar aynı yerde taç giymişlerdi. Küçük prens Charles ise annesinin taç giydiğini gören ilk çocuk olarak tarih yazdı. Elizabeth; Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Jamaica vs vs 16 milletin kraliçesi olarak İmparatorluk Devlet Tacını taktı, törenden sonra Buckingham Sarayından halkı selamladı.
|
Taç giyme töremi
|
|
Taç giymiş kraliçe, kocasıyla.
|
60 yıllık hükümdarlığı boyunca Kraliçe Elizabeth, savaşlar, skandallar, isyanlar, hükümet krizleri yaşadı ama hepsini atlatıp, sevilen güçlü bir yönetici, nihayet halkının büyükannesi olmayı bildi. Bu 60 yılı da başka bir yazıda incelemek ümidiyle bugünki tarih dersimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz.
Kraliyet mücevherleri gibi parlak ve ışıltılı bir hafta geçirmenizi dilerim.
xo xo
sen neden yemek yazmıyorsun bakim!?
YanıtlaSilNe diyeyim, inşallah o sevimli, küçük toruna da sen varasın, Kathy ile elti olasın. Camilla üvey kaynanan, Elizabeth'de büyük kaynanan olsun, düğününe de bizi davet edesin(masraflar kraliyet ailesinden ama). Söz düğün postunu ben girerim bloga sen balayındayken:))
YanıtlaSilMargaret iyiymiş yaw.
YanıtlaSilLady Bowes is küçük ibo tadında. Ulan bu kadın koca prensi nasıl iki kere reddetmiş?
Handaniko : yemiyorum bu aralar, ondandır.
YanıtlaSilLeylak Dalı : ayy küçük torun sevimli mi sevimli ama bu yaştan sonra sübyancı mı olacağım kuzum, pek minik oğlan:)))
YanıtlaSilrock lee : küçük ibo deyip geçme, einstein'ın annesi çıktı küçük ibo biliyorsun:)))
YanıtlaSilmargaret çok güzeldi amma sevdiğine vermediler.
ben de bunların kaynanasıyım sanki, herşeylerine burnumu sokuyorum ahahaah
İspanyol kraliyeti de habire bunları taklit etmeye çalışıyor. Her akşam haberlerde mutlaka bir doz kral,kraliçe,prens, haber spikeri gelin bir şu 100 yaşındaki Alba düşesi hakkında bir haber. Üzerinde güneş batmayan ispanyol Kraliyeti falan.İngiliz hanedanı dünyayı sömürmüş, her haltı yemiş , şu anda bir fonksyonları olmadığı halde yine ülkenin önemli turizm kaynaklarından biri olarak peşlerinden koşturtuyorlar. Ne diyelim keşke bizimkiler de zamanında sadece rus hatunlar yerine bunlarla karşılıklı eş alsalarmış belki halimiz farklı olurdu kimbilir...
YanıtlaSilAman düşmanlar başına Camilla'yı kraliçe olarak görmek... Allah korusun.
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş canım bayıldım.
Haklısın çok vaktiyle bir belgesel dizisi vardı Discovery'de Royal Family di galiba adı Avrupa'daki tüm kraliyet ailelerinin birbiriyle nasıl evlilik yoluyla akraba olduklarını anlatıp dururdu öyle giriftti ki olay bu arada Kraliçenin giydiği tacın kanlı bir öyküsü var ve aslında uğursuz olarak kabul ediliyor ancak Elizabeth bu söylentilere kulaklarını tıkayıp o tacı giymiş, görünüyor ki kendisine uğur getirmiş devamını merakla bekliyorum yazının
1.dünya savaşını da çıkaran bu sülaleydi. Alman Kayzeri Wilhelm, Rus çarı Nikola ve İngiliz kralı Kraliçe Viktorya'nın sayesinde birbirleri ile kuzendiler ve daha çok sömürgesi olan dünyanın kontrolünü ele geçirir diye birbirlerine girmişlerdi, kabak da kurunun yanında yanan bizim gibi yaşların başına da patlamıştı.
YanıtlaSil2023te de bizim kendi saltanat ailemiz olacak artık gözümüz aydın.
Normalde hiç anlamıyorum ben bunları çünkü Victoria saolsun herkes birbirinin bacısı,kuzeni,kaynı falan çıkıyor. Neyse sayende azıcık anladım sanki :):P Ben çok sevdim bu tarih dersini.O 60 yıl konusuna da girelim, ilk kraliçeden çıkalım, daha çok Prenses Margaret resmi görelimmm... :P
YanıtlaSilcoldmarch : yaa ben o ispanyolları sevmiyorum. kraliçeleri var ya, sofia, nasıl kaknem, nasıl soğuk nevale geliyor bana. belki de dünya iyisi bir kadındır ne bileyim. kafamdaki kurguda, bu sofia her fotoğraf karesinde güzel gelini letizia'yı gölgelemeye çalışan bir kocakarı, bir uyuz, bir gudubet:)))
YanıtlaSilHakikaten Sülüman Hürrem'i alacağına Henry Tudor'un kızını alaydı ne olurdu acaba, ne değişik bir fikir canım.
thallassapolis : valla görürsün bak, charles o gudubet kişneyen suratlı camilla'yı buckingham sarayının balkonuna kafasında tacıyla çıkartır. aslında camilla'ya kraliçe değil prenses deneceği iddia ediliyor ama limon yalamış suratlı charles bu belli mi olur? taktı kafasına camilla'yı popüler yapacak, kraliçe yapacak maalesef.
YanıtlaSilMehmet : evet 1. dünya savaşında çarpışan alman kayzeri, ingiliz kralı ve rus çarı kuzendiler. o yüzden ingiliz kraliyet ailesi almanca olan aile isimlerini windsor'a çevirmiş. kral ihtilalden sonra çar'ı kurtarmaya yeltendiyse de ülkede sorun çıkar diye vazgeçmiş filan falan.
YanıtlaSilbiliyorsun ülkemizde her tür saltanata, seyrek bıyıklı asabi tayyip'e kanımın son damlasına kadar karşıyım.
KadirBey : çok sevindim biliyor musun, yazıyı yazarken acaba ilginizi çeker mi yoksam sıkıcı mı olur tarih dersi diye pek meraklanmıştım:))
YanıtlaSilo zaman gireceğim Elizabeth'in 60 yıllık tarihine .
araya da istemediğin kadar margaret serpiştirirm merak etme :)
Bol bol lady Bowes da isteriz o zaman. (3. sınıf arabesk kaset kapağından fırlamış hatun.)
YanıtlaSilBakın şimdi kadın kaşlarını hayatı boyunca almadan prensleri reddedebiliyor. Siz yanlış yapıyorsunuz bence. Bi kere de siz öyle deneyin bakalım nolcak?:) Prens de kaş fetişisti miymiş neymiş anlamadım ki hala:))
sorma, şimdi de dindar olmayan eşittir tinerci dedi ne alakaysa. sanki o zavallılar mutluluktan tinerci olmuş. sen onlara nasıl yardım edilir, sokaktan kurtarmak için ne yapılır onu düşün kafayı gençliğe hitabeye takacağına.
YanıtlaSilaslıcım bence (eğer sen yaptın da da ben atlamadımsa) sen bi de 8.henry ve şürekasına hatta romanoff'lara dair de böyle güzel yazılar hazırlasan bol görsellikli:)
bu arada internette en güzel kraliçe kim diye bir araştırma yapınca hep Ürdün kraliçesi Rania çıkıyor.
rock lee : aman bowes lyon canım bowes lyon, bak sen de etkilendin unutamadın kadını, tek fötöde çarpıldın ahahah.
YanıtlaSilben de anlamadım biz nerede hata yapıyoruz, 2 kere reddetmiş kekeme prensi bowes lyon yaa:))
Memoo, nee rania mı? ama doğrudur, diğer kraliçeler ninem yaşında, rania yaşındakiler hep prenses, yani Rania'nın yaş grubunda pek rakibi yok, o yüzden en güzel odur. Güzel de zaten. Ammaaa bence en güzel kraliçe Naboo Kraliçesi Amidala'dır, üzerine kimseyi tanımam.
YanıtlaSil8. Henry hakkında yazmadım çünkü ben tahmin edersin ki Anne Boleyn'i severim:) Romanoflar hakkında ingiliz bağlantısı üzerinden yazabilirim belki . çok eskiden bir film mi dizi mi ne vardı, Amy Irving Anastasia olduğunu iddia eden kadını oynuyordu, hatırladın mı? O geldi aklıma şimdi.
evet hatırlıyorum, sana da bravo, ama şaşmamalı aklında kalmamasına. sonunu açık bırakıyorlardı o dizide kız harbi penses mi değil mi diye. ben yıllarca gerçekte de ortaya çıkan kadınının gerçekten anastasia olduğuna inandım. hatta yul brynner ve ingrid bergman'nın filminde de öyle bir hava yaratılmıştı ama 2-3 yıl önce natgeo'da izlediğim bir belgeselde çar ailesinin kemiklerinde yapılan bir dna testiyle anastasia'nın da o gece öldürüldüğü kanıtlanmıştı. bu konuda sana bulabilirsen malcolm mc dowell'ın asassination of tsar filmini naçizane öneririm. kendini 1918'de çarı öldüren kişi sanan bir akıl hastası ile onu tedavi etmeye çalışan sovyet doktorun psikolojik gerilimini anlatıyodu, bir süre sonra dr da kendisinin çar olduğunu anlıyordu, hani kenneth branagh'ın dead again'deki durumları gibi:)
YanıtlaSilhttp://www.imdb.com/title/tt0103135/