3 Mayıs 2011 Salı

Sanatın Dijital Olanından Hiç Hazetmiyorum

Çok sanatsever insanlar olduğumuz için haftasonu canım dostlarım Lady Charlotte ve Zekish ile İstanbul Modern Müzesindeki bir dijital sanat çalışması olan Kayıp Cennet isimli sergiye gittik.

Sanatın daha modern olanını anlamamışken dijital olanı 3 beden büyük geldi beyinciğime dostlar. Hiçbir şey anlamadım, böyle mal mal baktım, bunlar neymiş diye.


İlk girdiğimiz odada tavana asılmış ve bir sürü üçgenciken oluşan renkli, devasa bir küre var idi. Kenardaki açıklamada eserin adının "Kırmızı Duygusal Küre" olduğu yazıyordu. Hani yuvarlak ve renkli birşey olduğundan ben bunu çok sevdim ama artık bir çay kaşığı gibi duygusuz olduğumdan mı nedir, küreciğin duygularını anlayamadım dostlar.

İlerleyen odalarda, sanatçının biri fotoşopta renkleri karıştırmış, bu renk salatasını bir ekrana yansıtarak duvara asmıştı. Karşı duvarda ise projektörlerden yansıtılan ağaç imgeleri salınıyordu. Bir başka duvarda da, sanatçı, "Danseden Payet Elbiseli Kız" diye bir hareketli gif resmi gibi bişey yapmış onu sergiliyordu.


Herhalde bu salon şaka salonuydu, gerçek sergi değildir diye düşünerek alt kata indik. Hah, Kayıp Cennet burada idi. Bu sergide bir sürü video gösterimi yapılıyordu, küçük küçük karanlık odalara girip çıkarak dijital sanatı deneyimlemeye çalıştık (Ahahaahah) . Mesela bir videoda, adam Beyrut'ta bir bina cephesini çekmiş. Öyle. O kadar. Durağan bir şekilde binaya, pencerelere bakıyorsun. Bir başka video gülen bir ağız ve dişleri gösteriyordu, dişlerden birinde bir resim görünüyordu belirli aralıklarla. Başka bir videoda ise düzenli şekilde bir ışık yanıp sönüyordu, acaba hipnotize etmeye mi çalışıyor diye düşünmedik değil. Bu salonda da yine duvarlara yansıtılan imgeler, renkler, şekiller mevcut idi.


Bir de 3 duvarlı ev yapmışlar, içeri girip pencereden karşı duvara bakıyorsun, karşı duvarda çayır çimen resmi var. Böylece sanatı içinden yaşamış oluyorsun.

Ayyyyy kaçtık resmen sergiden, Taksim'e attık kendimizi. Midpoint'in şahane terasında keyif yaptık da keyfimiz yerine geldi.

Dijital sanat meraklılarına tavsiye olunur.

xo xo

4 yorum:

  1. :)) ne düşündüklerini düşünmeyi bırak anlam vermeye çalışırken yoruluyor insan:)

    YanıtlaSil
  2. ben modern sanatdan da yeni şairlerden de birşey anlamıyorum! imge diyeni imgeleyene kadar dövmek istiyorum! hala daha eskileri -veli, brecht - okuyorum ve anlıyorum ve mutluyum:)

    YanıtlaSil
  3. Haha müthişmiş ya :)) Dijital dokunuşlar sanata farklı bir hava katıyor fakat bu kadarına yorum yapamam sanırım ama meraklandım

    YanıtlaSil
  4. Zoitsa : yoruldum ve de başım ağrıdı, o derece:))

    Handan : valla ne varsa eskilerde var.

    Modafobik : aaa sen eğlenirdin belki sergide, ne olsa gençsin:)))

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.