7 Ocak 2011 Cuma

Senin saçını başını yolarım: Tangled (Karmakarışık)

Tabii söz konusu Rapunzel ve 20 metero uzunluğundaki saçları ise bu biraz zor olur.

Unutulmaz Güzel ve Çirkin'den neredeyse 20 yıl sonra Disney nihayet peri masallarına dönüş yapıyor, hem de tarihin en pahalı animasyon filmi (ve tüm zamanların en pahalıya malolan 2. filmi) , 3 boyutlu Tangled ile. Bir önceki film "Prenses ve Kurbağa" beklendiği kadar iş yapmayınca, küçük oğlan çocukları prensesli filmlere gitmiyor diye 200 yıllık RAPUNZEL masalının ismini Tangled - Karmakarışık olarak değiştirmişler, bence çok ayıp, saçmalığın daniskası.

Film baştan sona CGI ile yapılmış. Bu yüzden ilk bir kaç dakika "aman ben neredeyim" dedim kendi kendime. Yani herşey pembe beyaz, böyle bir Barbie evinde sandım kendimi.

Bakınız bu, elle çizilmiş olan Güzel Çirkin'den kahramanımız Belle :
 

Vee işte yeni 3 boyutlu CGI kahramanımız Rapunzel :


Değişikliğie alışınca bu his birkaç sahne sonra kayboldu ve kendimi filmin içinde buldum.Çünkü film o kadar akıcı ve güzel ki, izlerken başka birşey düşünmüyor, o dünyanın içinde kayboluveriyorsunuz.

Filmin anlatıcısı yakışıklı ve de sevimli hırsız Flynn Ryder. Hikayeye göre, yıllar önce güneşten bir damla yeryüzüne düşmüş ve esrarlı iyileşirme yetenekleri olan bir çiçek doğmuş bu damladan. Kötü kalpli karakterimiz Cadı Gothel bu çiçek sayesinde hep genç ve güzel kalabildiğini farketmiş. Gel zaman git zaman ülkenin hamile kraliçesi hastalanmış, kraliçeyi iyileştirmek için bu çiçeği kaynatıp suyunu içirmişler, kraliçe hem iyileşmiş, hem de Rapunzel'i doğurmuş. Artık çiçeğin esrarlı iyileştirme gücü Rapunzel'in saçlarındaymış. Bu yüzden Cadı Gothel, Rapunzel'i saraydan kaçırıp bir kuleye hapsetmiş. Böylece onun saçlarını kullanıp her daim genç ve güzel kalacakmış.


Bu Gothel karakteri çok seksi ve ateşli idi dostlar, harika bir cadı tiplemesi yaratmışlar gerçekten. Güya Rapunzel'in onu çok seven annesiymiş gibi yaparken, kızcağıza patır patır lafları sokmaktan; Rapunzel'in her daim kendini suçlu hissetmesini sağlamaktan geri kalmıyor. Yani yaptığı büyülerle değil, insani bir şekilde kötü Gothel, bu da onu tam bir kaltak cadı haline getiriyor.


Evet filmimizin giriş kısmı, tıpkı Güzel ve Çirkin'in açılışındaki gülün hikayesi gibi bize özet geçildikten sonra, macera başlıyor. Rapunzello büyümüş, kuleden dışarı çıkıp dünyayı keşfetmek istemektedir ama tabii alçak Gothel ona izin vermez. Bu esnada bitirim Flynn sarayda saklanan prenses tacını çalmış kaçarken Rapunzel'in kulesine saklanır.


Rapunzel upuzun saçlarını, Indiana Jones'un kamçısını kullandığı gibi kullanabilmektedir. Saçları ve harika demir tavası sayesinde Flynn'i iskemleye bağlamayı başarır. Çalıntı tacı da saklar. Flynn ile bir anlaşma yapar, genç hırsız Rapunzel'i fener alayını izlemeye götürecek, karşılığında çatlak kız da ona tacı geri verecektir. (Bu fenerlerin ayrı bir öyküsü var, çok tatlı). Böylece beraber muhteşem, macera dolu bir yolculuğa çıkarlar.


Filmin en güzel sahnelerinden biri, kahramanlarımızın haydut dolu bir batakhaneye düşüp çeşit çeşit hapishane kaçkını sevimli tiple şarkı söyledikleri bölümdü. Ardından çok heyecanlı ve animasyon ile 3 boyutun tüm görkemini kullanan bir kovalamaca, nihayet ulaştıkları  başkentte coşkulu dans sahnesi şahaneydi. Ve tabii 3 boyutun hakkını en çok veren o efsanevi sahne, kayıp prensesin hatırasına gökyüzüne bırakılan fenerleri izledikleri bölüm, işte filmin bu kısmı tamamen sihirli ve nefes kesici idi dostlar.

Tabii her unutulmaz Disney filminde olduğu gibi, bu filmde de şenlikli yan karakterler eksik değildi. Flynn'in peşine düşen kararlı saray atı Maximus olağanüstü idi, hayvanın mimiklerinden, hareketlerinden başlıbaşına bir film çıkardı. Maximus çok güldürdü bizi film boyunca:


Bir de Rapunzel'e kulede arkadaşlık eden, minicik sevimli bukalemun Pascal vardı ki, evlere şenlik. Film boyu Rapunzel'in saçına tutunup bizimkilerle maceradan maceraya koştuğu yetmezmiş gibi habire renk değiştirip durdu yavrucak:)))


Şarkılara gelince, sevimli kanun kaçaklarının Rapunzel ile beraber söyledikleri Bir Hayalim Var - I've Got A Dream, hem esprileri hem de sözleri ile en akılda kalıcı şarkı oldu. Filmi Türkçe izlemiş olduğumdan şarkıların orijinallerini dinlemeden daha fazla yorumda bulunamıyorum. Ama bir Be Our Guest yoktu sanki filmde. Yani bu kadar modern, hareketli, hızlı bir film müzikal olmasa da olurmuş.

Her anı detaylarla, esprilerle bezeli; aksiyonu eğlencesi hiç bitmeyen; görselliği ile nefes kesen bir film idi  Tangled. Disney yine o bildik büyüsünü konuşturmuş. Masalları, animasyonları, komediyi, müzikalleri sevenler kaçırmasın.

***Not : Bu filmin atmosferi için Disney animatörleri şu resimden ilham almışlar , çok hoşuma gitti. Resmin adı Salıncak (The Swing)

11 yorum:

  1. ayy ben de gitcem ben deee:)...çok sevimli gözüküyor..

    YanıtlaSil
  2. kaçırma valla, tipler hem sevimli hem de çok eğlenceli idiler.

    YanıtlaSil
  3. merhaba judycan..öyle güzel,öyle tatşı anlatmışsın ki,evet,çok hoşlanmasam da çizgi karakterlerden,ben de gitmeyi düşündüm şimdi..benim bu konuda favorim " aslan kral" dı,seneleer seneler önce ,çizgi film furyasının ilk adımlarındandı sanırım bu film ve hüngür-foşş ağlayarak izlemiştim..disney apayrı bir dünya..filmi anlatışına bayıldım,harikasın yahuu..

    YanıtlaSil
  4. merhaba judycan..öyle güzel,öyle tatlı anlatmışsın ki,evet,çok hoşlanmasam da çizgi karakterlerden,ben de gitmeyi düşündüm şimdi..benim bu konuda favorim " aslan kral" dı,seneleer seneler önce ,çizgi film furyasının ilk adımlarındandı sanırım bu film ve hüngür-foşş ağlayarak izlemiştim..disney apayrı bir dünya..filmi anlatışına bayıldım,harikasın yahuu..

    YanıtlaSil
  5. milyonlarca yorum yazıyorum,hasta mıyım neyim:)
    rapunzel deyince, aklıma şu karikatür geliyor:
    aşığı,rapunzele seslenir kuleye,rapunzel çıkar, o da ne?saçlarını perma yaptırmıştır..rapunzel kırıtarak eğilir kuleden " perma yaptırdım" der..prensin cewabı: " iyi boh yedin"..hahahahah tabi yazınca hoş olmayabilir ama karikatür harbiden çok komiktii..

    YanıtlaSil
  6. ne güzel anlatmışsın, ben de görmek istedim filmi hemen. çizgifilm maratonu yapıcam önümüzdeki hafta zaten, çok ayıp biliyorum ama toy story 3'ü bile izlemedim daha :)

    YanıtlaSil
  7. Filmi izlemek için çok iştah açıcı bir yazı olmuş hakikaten. 2. resimdeki prensesin duruşuna da bayıldım ayrıca. :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Nilay, Aslan Kral'da herhalde hepimiz biraz hüngürfoşlamışızdır:))) şarkılarının da herbiri bir klasik oldu, Circle of life, Hakuna Matata, Can You Feel The Love Tonight. gelmiş geçmiş en çok hasılat yapan animasyonmuş zaten Aslan Kral.

    O dediğin karikatürü buldum:)) http://www.netdergim.com/permali-rapunzel-karikatur

    Çavlan, ayy utandım şimdi, Toy Story 3'ü ben de izlemedim:) Ama ben ilk ikisini de sinemada izlememiştim, o yüzden üçüncüsünü de çok takip etmedim. ama sırf 3 boyutlu güzel bir animasyon izlemek için bile görmek lazım, çizgi filmlerin içine girmek müthiş bir duygu.

    Biblio, sorma Rapunzel pek becerikli, eli maşalı, daha doğrus eli tavalı bir prenses:))) klasik ekolden oldukça farklı, modern bir filmin prensesi o:)

    YanıtlaSil
  9. hemen izlemek istiyorum ben de bunuuu

    YanıtlaSil
  10. Maximus adamım ya :))) ne inatçı çıktı arkadaş, mimikleri süperdi, film komple süperdi. bir de çizimleri çok beğendim ben, inanılmaz güzeldi :)

    YanıtlaSil
  11. NzN valla kaçırma, tam sinemada izlenesi bir film.

    Kedicik, bittim o maximus'a, bu kadar azimli bir hayvan olamaz:)))

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.