8 Aralık 2010 Çarşamba

Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin!

Sevimli kitapkurdu Kitapçı Kız beni mimledi dostlar


Okumana gerek olmayan kitaplar:
Sophie'nin Dünyası. Allahhhh, hatırlayınca bile gözlerim kapanıyor, uykusuzluk derdiniz varsa alın okuyun, anında uyursunuz.


Daha önce okuman gereken kitaplar olmasaydı okumak isteyeceğin kitaplar:
Yani üniversite yıllarında o kocaman kocaman ekonomi, hukuk, maliyet muhasebesi vs vs kitaplarına harcadığım mesai ile Savaş ve Barış'ı ya da Suç ve Ceza'yı okuyaydım keşke, aradan çıkardı:)


Uzun zamandan beri okumayı düşündüğün kitaplar:
Yıllardır okumayı düşündüğüm 3 seri var.

1.Yüzüklerin Efendisi : 5 kere filan başlayıp elimden attım bu kitabı, serisi öylece duruyor kitaplıkta. Nedense okuyamadım bir türlü.

2.İlahi Komedya : Babam çok güzel bir baskısını hediye etmişti, ilk cildi Cehennem, ikincisi Araf, üçüncüsü Cennet. İlk cildi okudum, o çok zevkliydi ama Araf'da kaldım, ilerleyemedim.

3.Otostopçunun Galaksi Rehberi : Bunun da beşi biryerde bütün serisi birarada dev cildini aldım. Aldım ama başlıyorum başlıyorum gitmiyor, okuyamadım, kaldı.


Uzun zamandan beri arayıp bulamadığın kitaplar:

İnternet icat oldu mertlik bozuldu, artık herşeyi bulup buluşturuyoruz. Ancak 2 tane feci kitap arama maceram var, anlatayım:




Yıllar yıllar önce Judy ve Uzunbacak isimli başrolünde oynadığım çizgi filmi izledikten sonra yaptığım delicesine araştırma neticesinde, bu çizgi filmin Jean Webster'ın bir kitabından uyarlandığını ve kitabın da Türkçe'ye Örümcek Dede adıyla çevrildiğini öğrenmiştim. Hayatımın tek amacı o kitabı bulmak olmuştu. O zamanlar internet yoktu dikkatinizi çekerim. Beyoğlu senin Beyazıt benim dolaş dolaş, hiçbir yerde yok Örümcek Dede. Sonra bizim mahalleden bir komşu teyze anneme demiş ki, bende var o kitap. Böylece kitap bana geldi. Fakat teyzenin kızlığından kalma bu baskıyı ben çözemedim, okudum ama pek birşey anlamadım ve geri yolladım kitabını kadıncağızın. Birkaç yıl sonra üniversiteye hazırlık kursunda bir arkadaş okul kütüphanesinden bulup getirdi bana kitabı, okudum, geri verdim. Ama ben sahip olmak istiyordum Judy'e. (Kitapta Jerusha) . Bu sırada internete girmeye başlamıştık, e-book olarak Gutenberg Project'den bulup bastım, ciltlettim Daddy Longlegs'i. Sonra Amazon'dan kitabını aldım. En sonunda da Türkçe son baskısına kavuştum.

İkinci maceram daha yeni tamamlandı sayılır.


Yıllar yıllar önce Ortaköy'de bir sahaftan 3 Silahşörler'i almıştım, hayatta en seveceğim kitabı aldığımdan habersizdim. Akba yayınları (yani tedavülden kalkmış bir yayınevi) 1963 baskısı, Gönül Suveren çevirisi. Ve anasını satayım 2. cilt yazıyordu elimdeki kitapta. Aldığım kitap, iki ciltmiş meğersem. Adama geri gittik, ilk cilt yok. Tövbeler olsun yarabbim, İstanbul'daki bütün sahafları dolaştık, Akba Yayınları 1963 baskısı Üç Silahşörlerin birinci cildini arıyoruz. Yok, yok,yok. Sonunda kitabı okumak için 1971 E Yayınları baskısını buldum. Bu güzel ve modern bir çeviriydi. Kitabı  sevmiştim. O halde bakalım bu nasılmış diye okuduğum Akba 'nın 2. cildi ise inanılmazdı. Daha romantik bir tarzda çevrilmişti (duayen Gönül Suveren çevirmiş, boru mu?) ve ben kitaba vurulmuştum. İki basım arasındaki fark, E Yayınlarında "Bayım" , Akba'da "Mösyö" denmesiydi mesela ve ben Mösyöleri sevmiştim.





Arayışım, kayıp oğlu Beto'yu arayan zavallı Marianna gibi yıllarca devam etti. Arada bir yerlerde, Oğlak Yayınlarının muhteşem Üç Silahşörler basımı geldi, tek kelimeyle olağanüstü üstelik tek cilt! Ardından serinin devamı olan 20 Yıl Sonra'yı da bastı Oğlak Yayınları. Bu kitapları bağrıma basmama, defalarca okumama rağmen o Akba basımı ilk cildi unutamıyordum. Ve geçenlerde, Gitti Gidiyor'da bulup aldım dostlar. Bu kadar da kolay oldu yıllardır peşinde koştuğum kitaba kavuşmak.


Şimdi düşününce bulamadığım kitaplar kalmış aslında

1.Üç Silahşörler ve 20 Yıl Sonra serilerinin devamı, Demir Maskeli Adam. Tam baskı çevirisi yok sanırım ülkemizde. hep çocuk kitabı olarak kısaltılıp çevrilmiş.

2.Bütün bu 3 Silahşör maceralarının en sonu, Dumas amcanın Bragelonne Vikontu isimli eseri.. Bu kitabın Türkçeye çevrildiğini bile sanmıyorum.


Şu anda üzerinde çalıştığın konu ile ilgili kitaplar:
Tekstil sektöründe çalıştığıma göre şu Decadas de Moda isimli ispanyolca kitap sayılır herhalde. Barcelona'da Tekstil Müzesinden almış idim kendisini. Yıllar boyu modanın evrimini fotoğraflarla anlatıyor, harika bir kitap.



 

Her olasılığa karşı elinin altında bulunmasını arzuladığın kitaplar:
Üç Silahşörler, Harry Potter serisi, Jules Verne maceraları. Bir de ıssız adaya düşme olasılığına karşın Robinson Crusoe diyeyim:)))


Belki bu yaz için kenara kaldırabileceğin kitaplar:
En son aldıklarımı sular seller gibi okumaya başladım. Yaz için kenara ayırır mıyım bilmem. Belki Açlık Oyunları olabilir. Yazın böyle Gece Evi serisi ya da Sophie Kinsella kitapları iyi gidiyor.


Kitaplığında öteki kitaplara eşlik etmesi için gerek duyduğun kitaplar:
Eksiklik olarak gördüğüm bazı klasikler olabilir,  Savaş ve Barış, Karamazov Kardeşler, Anna Karenina, Suç ve Ceza

Senden beklenmedik ve çılgınca bir ilgi uyandıran ve üstelik buna haklı bir gerekçe bulamadığın kitaplar:
Son günlerde çılgıncasına merak ettiğim tek kitap TARİHÇİ. Merope'ün tanıtımı beni çok heyecanlandırdı doğrusu.


Çok uzun zaman önce okunmuş olsa da şimdi yeniden okumak isteyeceğin kitaplar:
Yüzyıllık Yalnızlık.
Korkusuz Kaptanlar.
Define Adası.


Hep okumuş numarası yaptığın ama artık gerçekten oturup okumanın zamanı geldiği kitaplar:

Klasikler? :)))) yani klasik eserlerin çocuk versiyonlarını, çizgi romanlarını  okuyup filmlerini, çizgi filmlerini izleyince okumuş sayılmadık mı? Ben hatırlamıyorum bazı kitapları okudum mu, yoksa filmini mi izledim? Okumuş numarası yapmıyorum, sadece olanı biteni bildiğim için okumuşum sanıyorum, yoksa okumamış mıyım aslında? Tüh vah.

Bu mim'i Küfkedi'me gönderiyorum:)



xo xo

13 yorum:

  1. okumayıp okumuş gibi yaptığımız kitaplar:)))dediğin doğru bir çoğunu belki de çizgifilmlerden falan hatırlıyorum bende..şaşırdım bak:)

    YanıtlaSil
  2. ahahaah ya öyle oluyor işte, taa küçücükken çizgifilmini izlemişsin, sonra filmini görmüşsün, mevzuyu biliyorsun, okudum sanıyorsun:))

    YanıtlaSil
  3. ay çok sevindim mimi görünce, kaptım gitti :)

    YanıtlaSil
  4. aaa daddy long legs, judy abbot'ın orijinal ismi miymiş? onun filmi de var fred astaire'in,ama orda kızın adı judy a. değil her nedense julie andre? örümcek dede ne yahu??:)örümcek adamın amcası mı, süper atmasyon olsa da anlamı güzel vermiş çevirmeni. Uzun "bacaklı" baba da diyebilirdi tripod misali:))

    YanıtlaSil
  5. Dear Uzunbacak Mehmet,

    efet, Judy çizgifilminin esinlendiği kitabın adı DADDY LONGLEGS. O filmi ben lisedeyken izlediydim, genç ve yakışıklı olması gereken Jervis amca rolünde kadidi çıkmış moruk Fred Astaire hiç olmamıştı:))) Jerusha rolundeki kızımız da (Leslie Caron) herhalde Fransız diye filmde Judy'yi Julie ve fransız yapmışlardı evlere şenlik.

    Örümcek konusunda yalanım varsa iki gözüm önüme aksın. resmen uzunbacak'ı Türkçe'ye Örümcek Dede diye çevirmişler. (Çünkü daddy longlegs aynı zamanda bir örümcek cinsi de ondan yaa pışık naber)
    İş Bankası da yeni bir basımını çıkarttı, onlar da adını "Bir Gençlik Masalı" olarak değiştirmişler, yuh artık. Uzunbacak Baba işte bu kitabın adı zorlamaya ne gerek var değil mi ama?

    YanıtlaSil
  6. aslıı ben bu yaz yüzüklerin efendisini okumaya karar verdim, üç kitabı da aldım ve bir heves başladım. ilk kitabın yarısına kadar geldim kitaptaki ahali yola çıktı yarısında. böle hadi gayret daha iki kitap var gazıyla onu bitirdim. sonra ikinci kitaba başladım anam yol git git bitmiyor mübarek! sonra yine böyle aksiyon macera bekleyerek ikinci kitap da geçti ve üçe başladım. onu okumam bayağ zaman aldı zaten. tamam karakterler, hayal dünyası, sıfırdan bir dünya yaratma güzel ama akmıyor yani kitap yapacak bir şey yok. şimdi filmlerini izlemek istiyorum. inşallah bir boş vakit bulacağım da..:D

    YanıtlaSil
  7. ben de filmleri izlemek istiyorum, belki filmleri izlersem kitapları daha rahat okurum ne bileyim. ohhh ama sorun bende değilmiş, kitap gitmiyormuş çok sevindim:)))
    artık iyice boooş bir zaman bulursam ben de eğilirim yüzükler konusuna:))

    YanıtlaSil
  8. ben filmlerde de çok fena sıkılmıştım...ama benden başka herkes çok beğeniyor. izlersen bana bir ara yorumunu söylemeni isterim.

    bu arada kadıköyde bir dükkanda harbi darth vader maskesi satılıyor. kafana takıyosun iki parça şeklinde hem onun nefes alış sesini çıkarıyor hem de sen konuşunca darth vader sesiyle konuşuyosun almayı düşündüm ama kostümün tamamı değil ki...kafamda darth vader altım şişhane kötü olurum deyü almadım

    YanıtlaSil
  9. ben filmlerde de çok fena sıkılmıştım...ama benden başka herkes çok beğeniyor. izlersen bana bir ara yorumunu söylemeni isterim.

    bu arada kadıköyde bir dükkanda harbi darth vader maskesi satılıyor. kafana takıyosun iki parça şeklinde hem onun nefes alış sesini çıkarıyor hem de sen konuşunca darth vader sesiyle konuşuyosun almayı düşündüm ama kostümün tamamı değil ki...kafamda darth vader altım şişhane kötü olurum deyü almadım

    YanıtlaSil
  10. ahaahahah Mehmet, o darth Vader kafası bizim aile tarihimizin bir parçasıdır. birkaç sene evvel Obi-Wan dediğim Burak kuzenim bayram günü bu kafayı alıp geldi, ev kalabalık, çoluk çocuklar, amcalar halalar.. takım elbiseleri çekmiş kuzenim, bu kafayı bi taktı PIIIHHH PIIHHHH benim odaya girdi, küçük yeğenim Ege bir başladı ağlamaya, abartmıyorum 1 saat ağladı çocuk içini çeke çeke HAAHAHAHAH böylece Darth vader aile tarihimizde her sene anlatılan bir başka hikayeye dönüşmüş oldu:))))))))))

    YanıtlaSil
  11. ilk defa zevklerimizin ayrı düştüğünü görüyorum Judy-can. Yüzüklerin efendisi filmlerini de kitaplarını da bir soluk seyredip okumuştum. Lakin filmin üçüncü ve son bölümü beni tatmin eememişti hem kitaba bağlılık açısından hem de diğer bir sürü bakımdan...
    Kitaplarını ise bir hızla okumuştum. Hiç unutmam, serinin her filmi benim gemiye çıkmam dan bir gün önce giriyordu vizyona ne hikmetse. İkincisini vizyona girdiğinin gecesi 2400 de girmiştik sinemaya sabah 3 buçukta çıkmıştık. Bir kaç saat sonra ise gemideydik :)))

    Filmi seyretmektense kitabı okumayı tercih eden biri olarak kitapları okumanı tavsiye ederim. İlk filmi seyredersen sana karakterleri oturtmak açısından ilham verebilir, bu konuda başarılıydı yönetmenimiz:)

    YanıtlaSil
  12. kaptancığım, bir kere daha deneyeceğim okumayı.
    kitaplığımdaki bütün okunmamış kitapları listeleyerek okumak gibi bir projem var da. bakalım kısmet:))

    YanıtlaSil

Yaz ki muhabbet olsun.